[color:84db=#fff]PRECAUȚIE. Copiii vor evita consumul acestui produs
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Caragenanul, E 407, afectează stomacul
Cea mai mare parte a compoziției este reprezentată de apă și de zahăr, amestec îngroșat cu ajutorul unui aditiv alimentar, caragenanul. Ciocolata și boabele de soia au o pondere nesemnificativă.
Ciocolata ar trebui să fie unul dintre ingredientele principale ale "desertului cu ciocolată Alpro Soya", însă aceasta nu are decît o pondere de 1,8%. De pe etichetă aflăm că are următoarea compoziție: "apă, zahăr din trestie de zahăr, boabe soia descojite (6%), amidon modificat de tapioca, unul dintre E 1404/E 1410/E 1414/E 1420, ciocolată (1,8%), cacao (1,6%), fosfat tricalcic E 341iii, caragenan E 407, sare marină, arome naturale, vitamine B2, B12". Valorile nutritive medii pentru 100 grame sînt: "valoarea energetică kcal/ Kj – 88/ 371, proteine 3 g, din care lapte de vacă 0 g, glucide 13,6 g, din care zahăr 0,8 g, lipide 2,3 g, din care saturate 0,8 g, monosaturate 0,6 g, polinesaturate 0,9 g, OMEGA-6,0 – 82 g, OMEGA-3 – 0,10 g, colesterol 0 mg, fibre alimentare 0,2 g, sodiu 0,05, calciu 120 mg, vitamine B2 – 0,24 mg, B12 – 0,15 ug".
ANALIZĂ. Produsul este un desert pe bază de zahăr și boabe de soia descojite, bogat în glucide, atît cu absorbție lentă (amidon modificat din tapioca), cît și rapidă (zahăr din trestie de zahăr). Această cantitate mare de glucide îi imprimă produsului o încărcătură glicemică ridicată, care stresează pancreasul. Acesta va fi nevoit ca într-o perioadă scurtă de timp să secrete o cantitate mare de insulină, atrage atenția profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Produsul are o sursă de fosfor E 341 (fosfat tricalcic), care interferează cu absorbția calciului, împiedicînd fixarea acestuia în oase. Consistența desertului este dată de agentul de îngroșare E 407 – caragenan –, care poate avea efect advers asupra tubului digestiv. Mai mult, s-a demonstrat că, la șobolani, caragenanul a produs cancer de colon, fiind și imunosupresor. Consumatorii trebuie să fie atenți și la sursa de sare ascunsă.
CONCLUZII. Produsul va fi consumat cu moderație de persoanele sănătoase în cadrul unei diete variate și echilibrate. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, recomandă specialistul nostru. De asemenea, acesta îi sfătuiește pe părinți să nu le dea copiilor acest produs. Persoanele care prezintă efecte adverse la unele dintre componentele produsului vor renunța la consum.
ce parere aveti de articol?