MAMA4YOU ALATURI DE TINE DIN PRIMA CLIPA
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.
MAMA4YOU ALATURI DE TINE DIN PRIMA CLIPA

Tara, tara vrem ostasi! Mamici in postnatal... Uniti-va!
 
ForumAcasaPortalGalerieUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII

In jos 
4 participan?i
AutorMesaj
alina diana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
alina diana


feminin
Numarul mesajelor : 7935
Varsta : 45
Localizare : targoviste romania
Joburi/Distractii : de toate
Data de inscriere : 03/04/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Vin Apr 18, 2008 5:42 am

Atentie, aproape orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placenta putand influenta copilul. Daca femeia este insarcinata sau intentioneaza sa ramana gravida se recomanda sa nu ia nici un medicament decat daca este aprobat special de medic pentru sarcina.

Efecte inca necunoscute

Uneori efectele medicamentelor asupra fatului sunt cunoscute doar dupa multi ani.

Talidomida de exemplu, folosita in Europa prin 1960, s-a soldat cu malformatii congenitale grave, ca lipsa sau scurtarea extremitatilor.

Perioada de sarcina cea mai importanta: primele 3 luni

Perioada cea mai periculoasa de a lua medicamenet este in primele 3 luni de sarcina cand fatul este cel mai vulnerabil la leziuni.

Pentru a evita medicamentele este bine ca femeia insarcinata sa previna aparitia unor boli, scazand expunerea la boli infectioase si poluanti, printr-o alimentatie sanatoasa.

Ce traverseaza placenta si cand?

Majoritatea problemelor apar la medicamentele care traverseaza placenta si ajung la bebelus. Acele substante care traverseaza placenta si determina anomalii fetale se numesc teratogene.

Trebuie sa stii ca exista o susceptibilitate la actiunea agentilor teratogeni (anumite medicamente, droguri, radiatii ionizante, unele infectii etc.). In primele doua saptamani de sarcina (faza de pre-organogeneza) se pare ca embrionul este rezistent la actiunea factorilor teratogeni, insa expunerea semnificativa poate fi letala. Intre saptamanile trei si opt de sarcina se situeaza perioada de maxima susceptibilitate la actiunea agentilor teratogeni, intrucat acum se formeaza organele vitale (organo-geneza).
Acum se produc majoritatea malformatiilor fetale (desi mai putin de 1% dintre malformatiile congenitale se datoreaza medicamentelor cu efect teratogen).

Intre noua si 38 de saptamani, fatul este mult mai putin vulnerabil la factorii teratogeni, in aceasta perioada aparand in general defecte minore.

Unele medicamente reprezinta un risc pentru sarcina numai daca sunt luate intr-un anumit stadiu al sarcinii, mai ales in primul trimestru, cand se formeaza embrionul. Alte medicamente fac rau atunci cand sunt administrate spre sfarsitul sarcinii, fie pentru ca interfereaza cu travaliul, fie ca afecteaza sanatatea bebelusului dupa ce se naste (de exemplu, prin aparitia unor probleme de respiratie).

Tipuri pericoloase de medicamente

Exitsa 3 tipuri de medicamente pentru perioada sarcinii:cele sigure,cele sigure dar cu rezerve si cele periculoase.

Medicamentele considerate ca fiind lipsite de risc pentru mama si fat in dozele prescrise de medic sunt:

Paracetamolul (Acetaminofen,Panadol,Tylenol)
Antiacide (Maalox,Tagamet,Zantac,Pepcid)
Antibiotice (Penicilina,Eritromicina,Cefalosporine,Cindamicin,Nitrofurantoin)
Sulfamide (doar in primele 6 luni )
Aspartam (Nutrasweet)
Insulina
Plante medicinale: florile de tei, musetel, sunatoare, nalba, albastrele, ciubotica cucului, coada soricelului, lumanarica, porumb, salcam, sovarf, urzica marta alba, frunzele de: menta, nalba, dud, afin, patlagina si mesteacan.
Medicamente folosite cu precautie:doar cu prescriptia medicului,in doze si durata precise,cand medicul hotaraste ca beneficiile pentru mama si copil sunt mai mari decat riscul potential:

Acyclovir (antiherpetic)
Albuterol (antiastmatic)
Tranchilizantele pot produce tremuraturi , care continua luni de zile dupa nastere
Vaccinurile vii: impotriva rujeolei, rubeolei, protiditei epidemice.
Plante medicinale ce pot produce malformatii congenitale:marul lupului,limba mielului(toata planta), arariel, cruciulita, patrunjelul cret, deditel,ruta,tataneasa,roiba,busuiocul(uleiul extras din planta),feriga(rizomul), potbalul (florile si radacina) si catpalanul(rizomul).
Uneori medicamentele nu pot fi totusi evitate in timpul sarcinii, de exemplu pentru diabet, hipertensiune, antibiotice pentru infectii urinare si boli transmise sexual sau acetaminofen (panadol) pentru infectii virale cu febra mare.

Aspirina; luata ocazional in timpul sarcinii, nu va face rau copilului, in special in primele 2 trimestre. Aspirina este riscanta in ultimul trimestru, cand chiar si o singura doza poate influenta cresterea fatului. Aspirina este anti-prostaglandina care intervine in mecanismul travaliului si poate prelungi atat sarcina cat si travaliul si poate provoca sangerare excesiva inainte si dupa expulzare. Pe de alta parte, doze mici(162 mg)-sub supraveghere medicala pentru a trata boli imunologice ,ca lupusul,a opri travaliul prematur sau a preveni preeclampsia sau intarzierea cresterii fetale,nu par sa creeze probleme.
Ibuprofenul (Paduden, Artofen, Advil, Brufen etc), asemanator cu aspirina in unele privinte, folosit in ultimul trimestru poate produce tulburari la fat, sarcina sau travaliu prelungit.
Acetaminofenul (Paracetamol,Adol,Panadol,Tylenol etc) luat in doze moderate in timpul sarcinii, nu pare a fi toxic; trebuie luat insa numai cand este necesar si numai cu aprobarea medicului.
Plantele medicinale sunt medicamente, uneori foarte puternice.Unele au fost folosite de mii de ani pentru a provoca avortul. Chiar sub forma de ceai, unele pot provoca diaree, varsaturi sau palpitatii. Deoarece nu sunt preparate in conditii de control pot fi periculoase.
Aspirina si sarcina

In 1990, the Food and Drug Administration - organizatie guvernamentala americana fara al carui acord nu se poate lansa nici un medicament sau aliment pe piata SUA, a emis urmatorul avertisment legat de utilizarea aspirinei in timpul sarcinii: "Este extrem de important sa nu se foloseasca aspirina in ultimele trei luni de sarcina, cu exceptia indicatiei specifice de la medic, intrucat poate produce probleme la copil sau complicatii in timpul nasterii".

Mai concret, dozele mari de aspirina pot determina hemoragii la mama si la copil dupa nastere, pot produce un retard al cresterii intrauterine a fatului si chiar moartea bebelusului. Dozele mici de aspirina s-ar parea ca sunt totusi sigure in sarcina, dar si mai sigur este sa stai departe de acest medicament daca medicul tau nu ti-a spus ca ai neaparata nevoie de el.
Sus In jos
alina diana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
alina diana


feminin
Numarul mesajelor : 7935
Varsta : 45
Localizare : targoviste romania
Joburi/Distractii : de toate
Data de inscriere : 03/04/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Vin Apr 18, 2008 5:45 am

MALFORMATII CONGENITALE


Initial exista o perioada rezistenta care dureaza din ziua 0 pana in ziua a 11-a a vietii intrauterine, perioada in care fatul respecta legea “totul sau nimic” si anume fie va fi omorat de catre agentul teratogen, fie va supravietui neafectat.

Apoi urmeaza perioada de maxima susceptibilitate, din ziua a 11-a pana in ziua a 57-a a gestatiei, perioada in care are loc formarea organelor si care este deci cea mai sensibila la efectele adverse ale teratogenului.

Din ziua a 57-a, organele sunt formate si doar cresc in marime.

Sfat: Cititi Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
pentru a afla cum se dezvolta fatul si ce schimbari pot apare in viata viitoarei mamici

Urmeaza perioada de susceptibilitate redusa in care un agent teratogen produce doar tulburari ale cresterii sau ale functionarii organelor.

Care sunt cauzele malformatiilor fetale?

Cauzele malformatiilor sunt foarte variate dar este deosebit de interesant ca in proportie de 65 % ele au cauze necunoscute.

Aproximativ 25 % au cauze genetice si doar in 10 % din cazuri pot fi incriminati factori ca medicamentele si substantele toxice, radioactivitatea, anumite infectii intrauterine, tulburari ale metabolismului matern.
IRADIEREA

Expunerea la radiatii poate fi acuta si in doze mari, ca in cazul unui accident nuclear, sau poate fi cronica, repetata dar in doze mici, ca in cazul iradierii la locul de munca sau a radiografiilor efectuate in scop de diagnostic medical.

In primul caz pot apare avort spontan sau o serie de probleme ca retard mental, dezvoltare necorespunzatoare, leucemie fetala. In ceea ce priveste iradierea cronica in scop de diagnostic medical, riscul de aparitie a malformatiilor este destul de redus chiar si in situatia efectuarii a mai multor radiografii.

MEDICAMENTE SI DROGURI

In ceea ce priveste medicamentele si drogurile, exista o lista surprinzator de redusa de agenti dovediti a avea un potential teratogen. Anumite substante insa trebuie evitate cu grija atunci cand o femeie doreste sa ramana insarcinata. Doze mari de vitamina A, alcoolul, cafeina, steroizii. O serie de vaccinari cum ar fi cea impotriva rubeolei nu trebuie facute la femeia insarcinata sau care are de gand sa procreeze in urmatoarele 3 luni.

ALCOOLUL

Una dintre problemele cele mai mari este aceea ridicata de consumul mare de alcool la femeia gravida. Se instaleaza asa numitul fetal alcohol syndrome care se manifesta prin retard mental, tulburari de crestere, anomalii ale fetei, ale ochilor si articulatiilor, defecte cardiace. Poate sa apara si avort spontan. Doza de alcool de la care exista riscul de aparitie a acestor malformatii nu este cunoscuta, in asa fel incat consumul de alcool in sarcina nu trebuie privit niciodata ca fiind nepericulos.

Consumul de cafea/alcool , Alcoolul si sarcina

FUMATUL SI DROGURILE

Nu exista insa dovezi ca fumatul, chiar si al unor droguri usoare ca marijuana, este teratogenic. Cu toate acestea, efectele adverse ale fumatului nu trebuie neglijate si de aceea viitoarea mama nu trebuie sa se expuna unui asemenea risc, oricat ar fi de mic.

Alte droguri insa, cum ar fi heroina, fenciclidina, metadona (inlocuitor al heroinei pentru pacientii din centrele de dezintoxicare), cocaina, au efecte teratogenice clare. Ele determina mai ales anomalii ale fetei si tulburari de dezvoltare.

Agentii citostatici ca aminopterinul, metilaminopterinul, busulfanul, chlorambucilul, ciclofosfamida, agenti folositi in tratamentul cancerului, au si ei efecte adverse. De obicei produc avort spontan dar, in procent mai redus, pot determina si aparitia de malformatii.

MEDICAMENTE PERICULOASE

Alte medicamente ca hormonii androgeni (testosteronul) determina masculinizarea fatului de sex feminin, clitoris mult marit, anomalii ale organelor genitale sau defecte cardiace. Streptomicina poate produce afectarea nervului auditiv iar tetraciclina dantura galbena, susceptibila la carii, de dimensiuni reduse dar dantura definitiva nu este afectata.

Celebra thalidomida lansata pe piata in anii ’60 inainte de efectuarea corecta si completa a unor studii serioase a produs mari drame in Statele Unite : feti cu anomalii cardiace, pulmonare, nazale, ale urechilor, stenoza duodenala, nedezvoltarea tubului digestiv sau malformatii ale membrelor. Alte medicamente periculoase sunt considerate compusii tioureici, trimetadiona, warfarina (un anticoagulant), acidul valproic.

Substantele ca litiul, plumbul, compusii organomercurici sunt de asemenea periculoase producand fie avort spontan, fie malformatii ca retard mental, tulburari de crestere, defecte vasculare si cardiace, surditate, orbire, defecte neurologice.

HIPERTERMIA

Studii recente sugereaza ca temperatura corpului matern la valori de peste 39 grade Celsius intre saptamanile 4 si 14 de gestatie ar putea avea un efect teratogen. Malformatiile care pot sa apara din aceasta cauza sunt tulburari de dezvoltare, defecte neurologice si retard mental, anomalii faciale si ale membrelor. Este bine de asemenea ca in aceasta perioada, sa fie evitata folosirea saunelor.

AFECTIUNI MEDICALE MATERNE

Femeile cu anumite afectiuni medicale ar trebui sa fie prevenite de riscul teratogenic al acestora, risc produs atat de tratamentul necesar bolii respective cat si de boala in sine. Una dintre aceste afectiuni este diabetul. Femeile cu diabet insulino-dependent au o incidenta crescuta de producere de malformatii fetale cum ar fi : defecte ale scheletului, gastrointestinale, neurologice, renale, cardiace si nervoase.

Cele mai multe probleme apar daca intre saptamanile 3 si 6 de gestatie exista valori crescute ale glicemiei. Cele mai frecvente malformatii care apar sunt defectele septale cardiace si insuficienta dezvoltare a portiunii terminale a maduvei spinarii si a membrelor inferioare. Evaluarea riscului se poate face fie prin determinarea alfafetoproteinei, fie a anumitor lanturi constituiente ale hemoglobinei. Supravegherea echografica este necesara.

Alta boala cu potential teratogenic este fenilcetonuria, o afectiune determinata de absenta unei enzime hepatice si care determina in general retard mental fetal, microcefalie (fat cu cap mic), afectare cardiaca, greutate scazuta la nastere. Aceste efecte nedorite pot fi prevenite printr-un regim alimentar scazut in fenilalanina.

Tumorile virilizante pot avea efecte masculinizante asupra fatului de sex feminin, cu aspect de tip pseudohermafroditic la nivelul organelor genitale externe, cu fuzionarea labiilor mari si clitoris mult crescut.

Epilepsia poate produce malformatii, probabil prin lipsa de oxigen fetal din timpul crizelor materne. Tratamentul necesar cu anticonvulsivante are o rata de 2-3 ori mai mare de producere de malformatii.

INFECTIILE

Expunerea la infectiile virale in timpul graviditatii a fost recunsocuta ca fiind o cauza semnificativa a aparitiei malformatiilor. Rubeola determina pneumonii, encefalite, tulburari neurologice ca microcefalie, retard mental si motor, tulburari cardiovasculare ca defecte septale sau stenoze arteriale, defecte oculare precum cataracta, orbirea, modificari retiniene, microoftamia.

Citomegalovirusul este un virus vedeta foarte raspandit si care infecteaza aproximativ 1 %-2 % din feti. Cele mai mari defecte apar in primele saptamani de sarcina : microcefalie si hidrocefalie, tulburari retiniene, calcificari cerebrale, retard mental, afectiuni cutanate, cardiace. Totusi, dintre mamele seropozitive cu o infectie recurenta, doar 1 % vor transmite infectia la fat, 99 % dintre acestia fiind normali la nastere. Citomegalovirusul

Herpesul simplex se poate transmite la fat fie pe calea sangelui, fie in momentul nasterii in cazul unor leziuni vaginale si daca nasterea nu are loc prin cezariana. Infectarea fetala in primele saptamani de sarcina produce de obicei avort spontan. Mai tarziu apar retard in crestere, microcefalie, afectiuni ale retinei, calcificari cerebrale si microoftalmie. Herpesul genital in timpul sarcinii

Toxoplasmoza este produsa de un protozoar pe care femeile infectate il pot transmite fatului in proportie de 30 %. Pot apare avort spontan, tulburari de crestere, calcificari cerebrale, microcefalie sau hidrocefalie.

Sifilisul determina fie avort spontan, fie umflarea articulatiilor, icter, afectiuni cutanate, periostita, anemie, modificari ale lichidului cefalorahidian. Fatul este rareori infectat inainte de saptamanile 16-18 de gestatie si de aceea tratamentul antibiotic este eficient inainte de aceasta perioda. Se considera ca terapia antibiotica a gravidei este eficienta si pentru fat. Totusi pot sa apara esecuri in cazul in care mama are sifilis secundar sau daca este in ultimul trimestru de sarcina.

Alte infectii virale cu potential teratogen sunt cele date de varicela sau enterovirusuri. Toate aceste probleme apar datorita faptului ca virusurlie enumerate anterior pot sa strabata bariera feto-placentara si sa intre in circulatia fetala determinand malformatiile respective
Sus In jos
alina diana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
alina diana


feminin
Numarul mesajelor : 7935
Varsta : 45
Localizare : targoviste romania
Joburi/Distractii : de toate
Data de inscriere : 03/04/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Vin Apr 18, 2008 5:46 am

TOXOPLASMOZA


Toxoplasmoza este cauzata de un parazit numit toxoplasma gondii care se gaseste in alimente crude, la pisicile care se hranesc cu carne cruda si care isi ingera fecalele.

Toxoplasmoza congenitala

Infectia cu toxoplasma este intalnita atat la barbati cat si la femei in afara sarcinii, desi infectia din timpul graviditatii este cea mai ingrijoratoare pentru ca poate conduce la infectie la copilul nenascut inca : toxoplasmoza congenitala.

Care sunt simptomele toxoplasmozei?

umflarea ganglionilor limfatici
durere de cap
greata
oboseala marcanta
febra, dureri musculare, gat iritat.
si atentie: uneori nu exista nici o simptoma.
Odata ce ati avut infectie cu toxoplasma, imunitatea organismului va va feri de a face boala din nou.

Toxoplasmoza si sarcina

Aproximativ o treime din femei au avut toxoplasmoza inainte de sarcina. Nu este cunoscut cu exactitate cate femei fac toxoplasmoza in timpul sarcinii dar unele cercetari sugereaza ca aproximativ 2 dintr-o mie ceea ce inseamna aproximativ 1400 in Marea Britanie in fiecare an. Toxoplasmoza este foarte comuna in tarile calde si umede. In Franta, acesta infectie este destul de des intilnita, datorita obiceriurilor gastronomice care includ multa branza si carne gatita mai putin.

La aproximativ 30-40% dintre femeile care fac toxoplasmoza in timpul sarcinii, infectia trece la copilul nenascut. Riscul este corelat cu stadiul graviditatii la care gravida contracteaza boala. Riscul este mai mare in cel de-al treilea trimestru fiind de aproximativ 70%, in timp ce in graviditatea precoce doar 15% dintre copii vor fi infectati.

Toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, sarcina prelungita si mai departe poate afecta viiorul copil cauzand probleme de crestere, orbire, leziuni cerebrale, epilepsie sau surditate.

Daca se descopera ca o femeie are toxoplasmoza in timpul sarcinii, i se va face o echografie pentru a cauta semnele de infectie la copil. Dupa 20 saptamani de gestatie, i se va face un test definitiv, cordocenteza. Acest test presupune recoltarea unei probe de sange din cordonul ombilical.

In timp ce riscul infectarii intrauterine a fatului creste o data cu inaintarea in varsta a sarcinii, efectele asupra fatului sunt cu atat mai severe cu cat infectarea survine mai devreme. Aproximativ 10% din infectiile prenatale sunt urmate de avort sau moartea fatui la nastere. Alti 10 - 23% din nou-nascutii infectati prenatal, manifesta semne clinice de toxoplasmoza la nastere. Aproximativ 12 - 16% din acesti nou-nascuti mor datorita bolii. Copii care supravietuiesc sufera de retard mental progresiv sau de alte deficiente neurologice si necesita cel mai adesea includerea intr-un sistem special de educatie sau institutionalizare.

Daca transmiterea parazitului survine intr-un stadiu mai avansat al sarcinii, efectele asupra fatului sunt mai putin severe, majoritatea copiilor infectati in timpul trimestrului trei fiind asimptomatici la nastere. in total, infectia la aproximativ 67 - 80% din copiii care au dobandit boala prenatal, este subclinica la nastere si poate fi diagnosticata doar folosind determinari serologice sau alte investigatii de laborator.

Manifestarile consecintelor la copii afectati cu toxoplasmoza congenitala

Semne posibile ale infectarii congenitale, aparute in timpul copilariei sau mai tarziu in viata: anemie, chorioretinita, convulsii, surditate, febra, crestere incetinita, cresterea in volum a ficatului si a splinei, hidrocefalie, icter, dificultati de invatare, adenopatie, retard mental, microcefalie, afectarea vederii. S-a estimat ca aproximativ o treime din copiii infectati prenatal vor dezvolta o deficienta a vederii, mai tarziu in viata.

Prevenirea toxoplasmozei

Desi toxoplasmoza este o afectiune serioasa atunci cand apare, asa dupa cum se observa din cifrele de mai sus, este destul de rara.

Femeile care au pisici nu trebuie sa scape de ele atunci cand raman insarcinate, este doar necesar sa se ia anumite precautii. Fiti sigure ca consumati doar carne care a fost bine gatita. Spalati-va pe maini, spalati suprafetele si ustensilele de gatit dupa ce preparati mancare cu carne cruda, si de asemenea spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma. Carnea cruda si preparatele gatite ar trebui sa fie asezate pe farfurii separate. Daca este posibil, rugati pe altcineva sa curete vasul de hrana al pisicii sau folositi manusi si spalati-va pe maini dupa aceea. Intotdeauna folositi manusi atunci cand va ocupati de gradinarit si spalati-va pe maini dupa aceea.

Reguli de lupta impotriva toxoplasmozei

Gatiti bine carnea la temperaturi inalte
Fiti sigure ca consumati doar carne care a fost bine gatita
Spalati-va pe maini, spalati suprafetele si ustensilele de gatit dupa ce preparati mancare cu carne cruda
Spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma
Evitati lapte crud, nepasteurizat de vaca sau capra
Purtati manusi in timpul gradinaritului
Rugati pe cineva sa schimbe toaleta pisicii sau purtati neaparat manusi daca sunteti in situatia de a o face dumneavoastra
Schimbati toaleta pisicii in fiecare zi.
Sus In jos
alina diana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
alina diana


feminin
Numarul mesajelor : 7935
Varsta : 45
Localizare : targoviste romania
Joburi/Distractii : de toate
Data de inscriere : 03/04/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Vin Apr 18, 2008 5:48 am

Alcoolul si sarcina



In 1973, medicul pediatru francez Paul Lemoine a semnalat pentru prima data legatura intre malformatiile faciale ale noilor nascuti si faptul ca acestia sunt nascuti din mame alcoolice. Curand dupa aceasta descoperire, alti cercetatori au confirmat faptul ca expunerea fatului la alcoolismul mamei poate determina un numar mare de anomalii fetale.

Sindromul Alcoolismului Fetal

Aceasta stare, cunoscuta astazi ca Sindromul Alcoolismului Fetal (FAS), afecteaza in SUA, in medie 2 bebelusi din 1000 nou-nascuti vii. Intre 3 si 5 copii din 1000 sunt afectati partial deoarece ei prezinta cateva (dar nu toate) simptome ale acestui sindrom.

Centrul pentru Controlul Malformatiilor Nou-nascutilor estimeaza ca 1 din 10 adulti cu retard mintal are FAS, astfel ca stiind acest lucru, poate fi prevenit retardul mintal in USA.

Cu ajutorul informatiei, Sindromul Alcoolismului Fetal poate fi prevenit si in Romania. Desigur, este o chestiune de informatie, dar mediul internet este tot mai popular deci sunt sperante ca tinerele mamici vor citi aceste randuri.

Trasaturile sindromului Alcoolismului Fetal

Atunci cand stabilesc ca diagnostic FAS medicii se bazeaza pe istoricul utilizarii alcoolului de catre mama in timpul sarcinii. De asemenea, medicii pot constata una sau toate din urmatoarele trasaturi:
anomalii caracteristice ale fetei
deficiente de crestere
disfunctii ale sistemului nervos central
Boala este uneori greu de depistat deoarece unii bebelusi nu prezinta aceste trasaturi inca de la nastere. Termenul de Efectele Alcoolismului Fetal (FAE) ii descrie pe copiii si adolescentii supusi mai mult sau mai putin Sindromului Alcoolismului Fetal (FAS).

Majoritatea bebelusilor suferind de FAS au o greutate si o dimensiune mica la nastere. De obicei au capul mic (microcefali) iar multi dintre ei au caracteristici faciale tipice: frunte bombata, ochii afundati in orbite, nasul scurt si "carn", buza de sus uscata si rosie, barbia inauntru, gura incomplet dezvoltata, deschidere in bolta palatina si/sau urechi deformate.

In plus, copiii cu FAS pot prezenta anomalii ale incheieturilor, curbura a coloanei vertebrale, probleme cu inima si defecte genitale.

Cititi Neplaceri de-ale sarcinii...

Consecinta grava: Retardul mintal

Cea mai severa exprimare a FAS-ului este retardul mintal - IQ - ul mediu fiind 65. Copii cotati ca avand o inteligenta normala dar care sufera de FAS, nu au aratat inca faptul ca au fost expusi la alcoolismul mamei. Asta pana cand vor merge la scoala; probleme ca dificultati de invatare, memorare, lipsa de concentrare, impulsivitate, stari de confuzie vor fi frecvente. Au tendinta de a fi lenesi, indolenti, greu de disciplinat si indaratnici cu profesorii si parintii.

Multi dintre acesti copii nefericiti vor creste si vor deveni adolescenti si adulti care nu pot trai independent datorita problemelor de acomodare, dificultatii in luarea deciziilor si imposibilitatii de a invata din propria experienta.

In functie de obiceiul mamei de a bea, bebelusii afectati pot prezenta simptomele FAS chiar in primele 24 de ore de la nastere. Acestea pot fi sub forma de : tremuraturi si/sau convulsii, iritabilitate, muschi "tepeni", spasme la nivelul intregului corp, o frecventa mare a respiratiilor, distensie abdominala si/sau voma.

Care este cantitatea de alcool daunatoare?

Medicii nu pot spune precis ce cantitate de alcool supune feotus-ul la risc sau in ce stadiu al sarcinii feotusu-l este mai mult afectat. De aceea, toate gravidele, mamele care alapteaza sau care femeile intentioneaza sa aiba un copil, trebuie sa tina cont de aceste avertizari si sa renunte complet la consumul de alcool. In plus, sotul trebuie sa fie alaturi de sotia lui si sa renunte si el la consumul de alcool pe perioada sarcinii.

Prevenirea FAS-ului

Parintii care banuiesc ca copilul ar putea suferi de FAS, trebuie sa ceara sfatul unui pediatru. Un medic genetician sau un pediatru neurolog va poate consulta copilul si poate stabili in mod clar situatia copilului. Insa, tratamentul cel mai bun pentru Sindromul Alcoolismului Fetal este PREVENIREA!

Informatiile obtinute in urma consultului sunt utile pentru a ajuta parintii sa-si creasca copilul, sa-I acorde o educatie speciala care sa-l faca capabil in a-si mari potentialul.

Efectele alcoolului asupra unui bebelus nenascut sunt cunoscute din timpuri stravechi. In Vechiul Testament ingerul o mustra pe mama lui Samson : "Iata, vei concepe si vei naste un baiat; sa nu bei nici vin si nici o alta bautura.." Grecii si romanii sugereaza de asemenea ca consumul de alcool poate genera probleme grave in dezvoltarea feotus-ului. Inca nu sunt luate in serios avertizarile obstreticienilor si pediatrilor, astfel ca incidenta FAS a ramas aceeasi.

In mod sigur, expunerea fatului la alcool poate determina tot felul de malformatii congenitale pana la probleme care nu se vad pana la varsta scolara.

Tragedia acestei maladii este ca ea poate fi prevenita in totalitate

O femeie care se abtine de la consumul de alcool inainte de conceperea copilului si de-a lungul intregii perioade a sarcinii nu va avea un copil cu FAS, indiferent de obiceiurile ei din trecut in ceea ce priveste alcoolul.

Din pacate, daca FAS exista, aceasta maladie nu poate fi vindecata complet. O femeie insarcinata care consuma alcool va lasa copilului sau ca mostenire pe viata o infirmitate mentala si probleme de comportament.
Sus In jos
alina diana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
alina diana


feminin
Numarul mesajelor : 7935
Varsta : 45
Localizare : targoviste romania
Joburi/Distractii : de toate
Data de inscriere : 03/04/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Vin Apr 18, 2008 5:50 am

VACCINUL ANTIGRIPAL SI SARCINA

Vaccinarea antigripala este recomandata femeilor gravide care in sezonul de gripa se afla in/peste saptamana a 14-a de sarcina. În general epidemiile de gripa nu ocolesc România...asa ca fiti atente! Desprecopii va spune mai multe despre vacinul anti-gripal si sarcina.

Gripa este unul dintre inamicii cei mai periculosi pentru o gravida si sarcina sa.

In fiecare an, numãrul bolnavilor cu infectii acute respiratorii, gripã si pneumonii creste vertiginos in jurul epidemiilor de gripa.

In fiecare an, epidemia de gripã din acest an îi surprinde pe români nepregãtiti, deoarece doar o cifra mica (in jurul a 700.000-900.000 de persoane se vaccineaza împotriva acestei boli. Chiar dacã in fiecare an, specialistii Institutului Cantacuzino izoleaza tulpini de virus gripal, ei nu pot nega existenta si evolutia bolii în focare restrînse. Seful Centrului sustine cã, din cauza birocratiei la care sînt supusi medicii de familie, nevoiti sã întocmeascã rapoarte de activitate si sã-si gospodãreascã veniturile, acestia nu au avut timp sã recolteze probe si sã le trimitã la Institut, pentru a fi atestat debutul epidemiei.

Cele mai mari complicatii apar la femeile gravide

Facuta în primele trei luni de sarcina, gripa poate afecta iremediabil fãtul, acesta nãscîndu-se cu malformatii grave sau chiar mort.

În plus, potrivit studiilor, frecventa schizofreniei la copiii ale cãror mame au fãcut gripã în primele trei luni de sarcinã este foarte mare.
Mai tîrziu, dupã luna a treia de sarcina, boala poate duce la nasterea prematurã a copilului. În plus, evolutia unei gripe la gravidã este cu atît mai severã, cu cît aceasta suferã de vreo boalã cronicã - este cardiacã, astmaticã sau are afectiuni bronhopulmonare.

"O femeie bolnavã de gripã poate îmbolnãvi în maternitate si restul pacientelor si chiar nou-nãscutii", spun specialistii. Pentru a scãpa de eventualele complicatii din timpul sarcinii, specialistii le recomandã viitoarelor mame sã se vaccineze preventiv, chiar înainte de a rãmîne însãrcinate. Multora le este fricã de efectele negative pe care vaccinul antigripal le poate avea asupra fãtului, dar aceasta este o teamã nejustificatã. Din contrã, mama vaccinatã transmite anticorpi si fãtului, deci îl protejeazã si pe el.

Vaccinul antigripal poate fi administrat femeilor gravide sau celor care alapteaza?

La femeile gravide exista un risc crescut al complicatiilor, deoarece gripa poate duce la intreruperea prematura a sarcinii si avort. Vaccinarea antigripala este recomandata femeilor gravide care in sezonul de gripa se afla in/peste saptamana a 14-a de sarcina.

Vaccinul antigripal inactivat este sigur si nu are consecinte negative asupra fatului.
Vaccinarea nu se efectueaza in cursul primului trimestru de sarcina.
Vaccinul antigripal nu este contraindicat pentru mamele care alapteaza. Mai mult, anticorpii produsi de mama ca raspuns la administrarea vaccinului creeaza o protectie suplimentara pentru copil.
Ce spun medicii romani?

Conf.dr. Mircea Onofriescu, din cadrul Maternitatii „Cuza Voda“ Iasi:

„Pentru femeile gravide, profilaxia cu vaccin antigripal inactivat ramine cea mai buna metoda, iar in prezent ghidurile terapeutice recomanda ca toate gravidele in trimestrul II si III de sarcina sa fie vaccinate antigripal. Compozitia vaccinului este modificata anual in functie de noile tulpini de virus gripal intrate in circulatie.

In Romania se utilizeaza vaccinul cu virus inactivat, care se administreaza intramuscular sau subcutanat. 85% dintre subiectii vaccinati sint protejati contra gripei timp de 6-9-12 luni, efectul protector incepind la 10-15 zile dupa vaccinare. Administrarea vaccinului in trimestrul III de sarcina permite transferul transplacentar de anticorpi la fat si astfel asigura protectia nou-nascutilor dupa nastere.

Virusul folosit la prepararea vaccinului este obtinut pe culturi de oua de gaina embrionate, de aceea vaccinarea este contraindicata la persoanele cu alergie la oua. In 1 din 3 cazuri se inregistreaza efecte adverse minore ca durere si roseata la locul administrarii care pot persista 1-2 zile. Febra, alterarea starii generale, mialgiile sint efecte adverse care pot aparea ocazional dupa 6-12 ore de la vaccinare si pot persista 1-2 zile. Deci, sfatul meu este sa va vaccinati antigripal, astfel luindu-va o marja de siguranta impotriva unei eventuale imbolnaviri“.
Sus In jos
alina diana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
alina diana


feminin
Numarul mesajelor : 7935
Varsta : 45
Localizare : targoviste romania
Joburi/Distractii : de toate
Data de inscriere : 03/04/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Vin Apr 18, 2008 5:52 am

INFECTII IN TIMPUL SARCINII


Tusea, raceala si gripa

Aceste afectiuni sunt la fel de frecvente in timpul graviditatii ca oricand altcandva. Ele nu pun in pericol copilul, si tot ceea ce este necesar se reduce la tratarea simptomelor : multe fluide, odihna si antiinflamatoare. Decongestionantele inhalatorii sunt sigure si fara pericol dar ar trebui evitate solutiile antitusive. Este indeajuns sa se administreze paracetamol pana la dozele maxime normale adica 1g de 4 ori pe zi. Daca tusea devine productiva cu flegma verde, acest lucru poate fi semnul unei infectii bacteriene necesitand tratament antibiotic. Nu toate antibioticele sunt nepericuloase in timpul sarcinii, asa ca pentru mai multa siguranta spuneti medicului care va consulta ca sunteti insarcinata.

Scurgerea vaginala

Graviditatea face femeia mult mai susceptibila la aparitia scurgerilor vaginale, cel mai adesea produse de germenele Candida albicans. Acesta este gasit in mod normal in vagin intr-un procent de pana la aproximativ 16% dintre femeile negravide si la 32% din cele gravide. Nu intotdeauna se manifesta simptomatic si necesita tratament numai daca produce neplaceri ca mancarime, durere si roseata, sau o scurgere albicioasa, groasa, caracteristica. Este mai intalnita la a doua sarcina sau la urmatoarele, in cel de-al treilea trimestru al sarcinii, in timpul lunilor de vara, urmand unui tratament antibiotic, si la femeile diabetice.

Tratamentul cu Clotrimazol (Canesten), supozitoare vaginale, este de obicei eficient. Tratamentul cu tablete de Fluconazol (Diflucan) nu este recomandat in timpul sarcinii. Candidoza nu este o infectie transmisa pe cale sexuala si nu este nevoie de tratament pentru partenerul dumneavoastra.

Streptocociile cu streptococ din Grupul B

Streptococul din Grupul B este un germene pe care il poarta aproximativ una din cinci femei gravide, in mod obisnuit fara a cauza probleme. Intr-un numar mic de cazuri poate fi transmis copilului in timpul nasterii conducand la o infectie puerperala sau chiar la meningita. Acest lucru se intampla doar la 3 din 10 000 copii nascuti in Marea Britanie. Este mult mai intalnit in Statele Unite, asa ca acolo s-a perfectionat un program de screening pentru streptococul din Grupul B.

In Marea Britanie tratamentul este indicat de obicei doar in cazurile cu risc deosebit de crescut, si anume : travaliu precoce (inainte de 37 saptamani), prelungit, sau in cazul ruperii precoce a membranelor, daca exista temperatura crescuta, daca exista febra in timpul travaliului sau daca copilul de la nasterea precedenta a fost afectat de acest microb. Tratamentul consta in antibioticoterapie intravenoasa in timpul travaliului.

Infectiile cailor urinare

Infectiile tractului urinar sunt destul de frecvente in timpul graviditatii. Aproximativ o femeie din 25 face o infectie a cailor urinare in timpul graviditatii, simptomele obisnuite fiind un discomfort sau senzatie de arsura la trecerea urinii, o durere a vezicii sau necesitatea de a urina foarte frecvent. Daca infectia urca la nivelul rinichilor si in circuitul sangvin, poate provoca dureri lombare, vomismente, febra si poate produce chiar travaliu prematur.

Tratand precoce infectiile cailor urinare, putem preveni o serie de complicatii mai severe. O infectie usoara se trateaza cu antibiotice sub forma de tablete pentru o saptamana, dar o infectie mai severa poate necesita internare in spital, antibiotice intravenoase si repaus la pat. Dupa o infectie urinara, alte infectii sunt mai frecvente si sunt indicate examene lunare ale urinii.

Infectiile transmise pe cale sexuala

Atat infectiile chlamydiene cat si cele gonoreice pot trece la copil in timpul nasterii, producand infectii oculare. Gonoreea este destul de rara in Marea Britanie dar Chlamydia este mai frecventa afectand una din 20 de femei gravide. Poate produce de asemenea infectii pulmonare la copil sau la mama dupa nastere. Ambele aceste infectii sunt tratabile in timpul graviditatii si este necesar sa se faca un al doilea frotiu dupa aceea pentru a avea confirmarea vindecarii.

Este de asemenea foarte important de a face screeningul si tratamentul partenerilor sexuali, altfel ei vor transmite infectia inapoi. Efectuarea unui test HIV este de rutina in unele spitale dar nu este obisnuita in afara zonelor cu risc crescut.

Daca considerati ca v-ati expus unui risc crescut, orice medic urolog sau ginecolog sau clinica pot efectua un test, deseori in aceeasi zi. Infectia HIV trece la copil in aproximativ 15% din cazuri dar acest procent poate fi redus la 8% cu un tratament medicamentos sau chiar mai jos cu efectuarea unei operatii cezariene elective.

Herpesul genital

Infectiile herpetice afecteaza aproximativ 10% din populatia Marii Britanii, desi numai o treime din cazuri sunt diagnosticate corect ca fiind herpes. De obicei debuteaza ca ceva similar unei gripe, urmata de aparitia unor leziuni vulvare care sunt foarte dureroase. Dupa o saptamana sau 10 zile, aceste leziuni se vindeca.

De multe ori debutul initial este gresit interpretat ca fiind o infectie vulvara candidozica, producand doar mancarime sau durere, si raspunzand favorabil la tratamente cu crème sau pesarii. Ocazional este asimptomatica. Primul atac este de obicei cel mai dureros. Virusul herpetic se localizeaza in nervii spinali si se poate reactiva cauzand un al doilea atac. Acesta apare de obicei la 3-4 luni dupa primul, iar recurentele apar de 2-3 ori pe an dar acest lucru este extrem de variabil.

In timpul graviditatii herpesul cauzeaza cele mai mari probleme daca primul atac survine dupa saptamana 28. Poate trece o perioada de pana la 3 luni pana sa se dezvolte complet un raspuns imun din partea mamei. Atacurile secundare sunt mai lipsite de risc. Principalul risc al infectiei herpetice este acela de trecere a virusului la copil in momentul nasterii. Atacurile primare pot produce travaliu prematur sau o crestere insuficienta.

Din cauza acestor riscuri, o operatie cezariana este de preferat, mai ales daca primul atac survine in timpul graviditatii dupa saptamana 28, sau daca sunt leziuni atunci cand incepe travaliul. Acest lucru este produs de obicei in saptamana 38.

Varicela

Varicela este o infectie comuna si multe gravide vin in contact cu copii care sufera de aceasta boala. Problemele apar doar in anumite momente. In primul rand, daca ati avut varicela inainte, nu exista nici un risc pentru copil. In orice caz, chiar daca nu va amintiti sa fi avut varicela, este foarte posibil sa fi avut o infectie asimptomatica si sa fiti protejat. Daca exista insa dubii, ar trebui sa consultati un medic pentru a se face analize de sange, pentru a vedea daca exista imunitate. Riscurile pentru copil sunt importante in urmatoarele doua situatii, si numai daca mama face varicela :

inainte de saptamana 20 – risc de sindrom de varicela afectand copilul. Aceasta situatie este destul de rara. Pana in saptamana 14 riscul este de aproximativ 0.4%, in timp ce intre saptamanile 14-20 este de 2%. Daca femeia are tratament cu imunoglobuline dupa ce a fost expusa, riscul este probabil mai mic.

eruptia mamei se dezvolta in intervalul cu o saptamana inainte de nastere pana la o luna dupa. Este nevoie de aproximativ o saptamana pentru ca anticorpii materni sa treaca la copil, asa ca daca acesta se naste inainte de aceasta perioada, copilul este supus unui risc crescut de infectie severa dupa nastere

In perioada din saptamana 20 si pana la termen, nu exista risc pentru copil. Imunoglobulinele constituie o forma de tratament cu anticorpi care pot reduce riscul sindromului de varicela si care trebuie administrate la 10 zile dupa atacul initial.

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este cauzata de un parazit numit toxoplasma gondii care se gaseste in carnea cruda, la pisicile care se hranesc cu carne cruda si care isi ingera fecalele. Infectia cu toxoplasma este intalnita atat la barbati cat si la femei in afara sarcinii, desi infectia din timpul graviditatii este cea mai ingrijoratoare pentru ca poate conduce la infectie la copilul nenascut inca : toxoplasmoza congenitala. Odata ce ati avut infectie cu toxoplasma, imunitatea organismului va va feri de a face boala din nou.

Aproximativ o treime din femei vor fi avut toxoplasmoza inainte de sarcina. Boala se manifesta ca o gripa, cu glande marite de volum in orofaringe, si majoritatea persoanelor nici nu sunt constiente ca au avut toxoplasmoza. Nu este cunoscut cu exactitate cate femei fac toxoplasmoza in timpul sarcinii dar unele cercetari sugereaza ca aproximativ 2 dintr-o mie ceea ce inseamna aproximativ 1400 in Marea Britanie in fiecare an.

Numai la 30-40% dintre femeile care fac toxoplasmoza in timpul sarcinii, infectia trece la copilul nenascut. Riscul se pare ca este corelat cu stadiul graviditatii la care gravida contracteaza boala. Riscul este mai mare in cel de-al treilea trimestru fiind de aproximativ 70%, in timp ce in graviditatea precoce doar 15% dintre copii vor fi infectati.

Toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, sarcina prelungita sau probleme de crestere, orbire, leziuni cerebrale, epilepsie sau surditate.

Daca se descopera ca o femeie are toxoplasmoza in timpul sarcinii, i se va face o echografie pentru a cauta semnele de infectie la copil. Dupa 20 saptamani de gestatie, i se va face un test definitiv, cordocenteza. Acest test presupune recoltarea unei probe de sange din cordonul ombilical.

Desi toxoplasmoza este o afectiune serioasa atunci cand apare, asa dupa cum se observa din cifrele de mai sus, este destul de rara. Femeile care au pisici nu trebuie sa scape de ele atunci cand raman insarcinate, este doar necesar sa se ia anumite precautii. Fiti sigure ca consumati doar carne care a fost bine gatita. Spalati-va pe maini, spalati suprafetele si ustensilele de gatit dupa ce preparati mancare cu carne cruda, si de asemenea spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma.

Carnea cruda si preparatele gatite ar trebui sa fie asezate pe farfurii separate. Daca este posibil, rugati pe altcineva sa curete vasul de hrana al pisicii sau folositi manusi si spalati-va pe maini dupa aceea. Intotdeauna folositi manusi atunci cand va ocupati de gradinarit si spalati-va pe maini dupa aceea.
Sus In jos
mama4you - Simona
Admin
Admin
mama4you - Simona


feminin
Numarul mesajelor : 11631
Varsta : 43
Localizare : Ploiesti
Joburi/Distractii : copiii
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 07/03/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Sam Apr 19, 2008 1:26 am

bravo n-am cuvinte!
Sus In jos
https://mama4you.forumgratuit.ro
alina diana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
alina diana


feminin
Numarul mesajelor : 7935
Varsta : 45
Localizare : targoviste romania
Joburi/Distractii : de toate
Data de inscriere : 03/04/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Sam Apr 19, 2008 1:37 am

thanks thanks thanks
ce bine ma simt!!!!!!!!!!!!!
Sus In jos
mama4you - Simona
Admin
Admin
mama4you - Simona


feminin
Numarul mesajelor : 11631
Varsta : 43
Localizare : Ploiesti
Joburi/Distractii : copiii
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 07/03/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Mar Apr 22, 2008 4:16 pm

pai ai si de d-na doctorita a forumului!!!!!!!!!

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Add17
Sus In jos
https://mama4you.forumgratuit.ro
alina diana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
alina diana


feminin
Numarul mesajelor : 7935
Varsta : 45
Localizare : targoviste romania
Joburi/Distractii : de toate
Data de inscriere : 03/04/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Mar Apr 22, 2008 5:26 pm

cu placere!!!!!!!!!!
chiar imi place sa caut si sa citesc mult!!!!!!!!!
Sus In jos
ely-lenuta
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
ely-lenuta


feminin
Numarul mesajelor : 11505
Varsta : 42
Localizare : iasi
Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 18/03/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Vin Apr 25, 2008 2:03 am

atunci cand avem vreo problema................te apelam?
Sus In jos
alina diana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
alina diana


feminin
Numarul mesajelor : 7935
Varsta : 45
Localizare : targoviste romania
Joburi/Distractii : de toate
Data de inscriere : 03/04/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Vin Apr 25, 2008 2:46 am

cu cea mai mare placere!!!!!!!!!!!!!
despre orice tine de medicina!!!!!!!!!!!!!
Sus In jos
ely-lenuta
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
ely-lenuta


feminin
Numarul mesajelor : 11505
Varsta : 42
Localizare : iasi
Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 18/03/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Vin Apr 25, 2008 9:37 am

thanks thanks kisses kisses alina
Sus In jos
alina diana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
alina diana


feminin
Numarul mesajelor : 7935
Varsta : 45
Localizare : targoviste romania
Joburi/Distractii : de toate
Data de inscriere : 03/04/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Vin Apr 25, 2008 7:03 pm

cu placere!!!!!!!!!! kisses kisses kisses
Sus In jos
mama4you - Simona
Admin
Admin
mama4you - Simona


feminin
Numarul mesajelor : 11631
Varsta : 43
Localizare : Ploiesti
Joburi/Distractii : copiii
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 07/03/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Lun Mai 05, 2008 11:32 pm

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Img_2910

doamna doctor ne luati spaga? lol!
Sus In jos
https://mama4you.forumgratuit.ro
alina diana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
alina diana


feminin
Numarul mesajelor : 7935
Varsta : 45
Localizare : targoviste romania
Joburi/Distractii : de toate
Data de inscriere : 03/04/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Mar Mai 06, 2008 12:06 am

fara-fara-fara!!!!!!!!!!!!!!!!!! kisses kisses kisses
Sus In jos
mari_25ro - mariana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator



feminin
Numarul mesajelor : 4961
Varsta : 44
Localizare : Buzau
Joburi/Distractii : Mihai....si calculatorul
Stare de spirit : buna
Data de inscriere : 26/03/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Vin Iun 20, 2008 2:51 am

bravo bravo bravo thanks thanks thanks Alina...interseant si bine de stiut kisses gravida gravida
Sus In jos
alina diana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
alina diana


feminin
Numarul mesajelor : 7935
Varsta : 45
Localizare : targoviste romania
Joburi/Distractii : de toate
Data de inscriere : 03/04/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Vin Iun 20, 2008 2:42 pm

kisses kisses
Sus In jos
mari_25ro - mariana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator



feminin
Numarul mesajelor : 4961
Varsta : 44
Localizare : Buzau
Joburi/Distractii : Mihai....si calculatorul
Stare de spirit : buna
Data de inscriere : 26/03/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Vin Iun 20, 2008 3:23 pm

pupat pupat pupat
Sus In jos
ely-lenuta
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
ely-lenuta


feminin
Numarul mesajelor : 11505
Varsta : 42
Localizare : iasi
Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 18/03/2008

FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1Mar Aug 12, 2008 12:34 am

thanks thanks thanks alina
Sus In jos
Continut sponsorizat





FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Empty
MesajSubiect: Re: FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII   FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII Icon_minitime1

Sus In jos
 
FACTORI DE RISC IN TIMPUL SARCINII
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» analize in timpul sarcinii
» Vopsirea parului in timpul sarcinii
» Ecografiile efectuate pe parcursul sarcinii
» crezi ca timpul schimba omul si intimitatea in cuplu?

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
MAMA4YOU ALATURI DE TINE DIN PRIMA CLIPA :: Sarcina d'al capo al fine si nasterea :: O sarcina usoara-
Mergi direct la: