MAMA4YOU ALATURI DE TINE DIN PRIMA CLIPA

Tara, tara vrem ostasi! Mamici in postnatal... Uniti-va!
 
ForumAcasaPortalGalerieCautareInregistrareConectare

Distribuiži | 
 

 Uleiul de masline!

In jos 
AutorMesaj
mama4you - Simona
Admin
Admin
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 11631
Varsta : 37
Localizare : Ploiesti
Joburi/Distractii : copiii
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 07/03/2008

MesajSubiect: Uleiul de masline!   Sam Apr 19, 2008 12:07 am

M-am hotarat sa scriu cateva cuvinte despre uleiul de masline pentru ca am intalnit de mai multe ori, la supermarket, prieteni si cunostinte care aveau in cos olio di sansa di oliva, fiind convinsi ca au pus mana pe un ulei de masline de buna calitate la un pret bun… Trebuie spus de la inceput ca acest ulei nu este unul de calitate, fiind produs din acea masa pastoasa (mie imi place sa o numesc “turta furajera”) care ramane dupa presarea la rece a maslinelor prin mijloace exclusiv mecanice.
Acest olio di sansa nu are voie se fie denumit ulei de masline, ci “ulei din resturile de presare”, pentru ca este un produs rezidual. Cantitatea mica de ulei ramasa in aceasta “turta” este extrasa prin rafinare sau alte procedee chimice si, ca sa poata fi vandut, este amestecat cu ulei extravirgin pentru gust.
Nu veau sa intru in amanunte, insa o clasificare o uleiurilor de masline cred ca este necesara, ca sa nu cadem in capcana etichetelor de pe rafturi pe care scrie doar “ulei de masline sansa” sau, ca sa sune bine, “ulei de masline di sansa” (desigur, o prostie!).
Am sa dau si denumirea originala in limba italiana, pentru ca majoritatea acestor uleiuri vin din Italia (desi si italienii importa foarte mult ulei vrac din Spania sau Grecia).
In Italia, legea obliga producatorii autohtoni sa indice pe eticheta clar daca uleiul este produs din masline italienesti (la noi in supermarket am vazut o singura marca de astfel de ulei, pe care scrie clar ca e produs exclusiv din masline crescute in Italia).

1. Ulei extravirgin de masline (Olio extravergine di Oliva) - extras prin presare la rece cu mijloace exclusiv mecanice
2. Ulei virgin de masline (Olio vergine) - extras prin presare la rece cu mijloace exclusiv mecanice – diferenta intre cele doua o face doar gradul de aciditate.
3. Ulei de masline (Olio di oliva) – un amestec de ulei rafinat si ulei virgin. Ulei de calitate inferioara (comparativ cu cele doua de mai sus), este bun doar pentru gatit, nu si pentru salate. Este bun pentru maioneze, pentru ca cel extravirgin este prea amar in cantitate mare
4. Ulei din resturi de presare (Olio di sansa di oliva)
Tarile cele mai mari producatoare de ulei de masline sunt, in ordine, Spania, Italia si Grecia.
Din pacate, la noi inca nu au patruns uleiurile de superclasa, cum ar fi cele ale de marilor producatori de vinuri din Toscana: Antinori, Tenuta San Guido, Marchesi Frescobaldi, Castello Banfi sau din Umbria, cum ar fi Lungarotti – renumit pentru acel verde intens, fluorescent al uleiurilor sale si, nu in ultimul rand, din Sicilia: Tasca d’Almerita.
Degustarile de uleiuri de masline se organizeaza similar celor de vinuri, de catre marii producatori (am avut ocazia sa asist la una din rarele degustari de ulei si vin organizate de familia Antinori, in Florenta, un eveniment memorabil).
In memorie mi-au ramas doua uleiuri extravirgine: “Cantico”, produs de casa Lungarotti, extrem de delicat, fructuos – floral, cu arome de iarba proaspat cosita, de un verde ireal si un altul, egiptean, degustat in Cairo, la hotel Oberoi Mena House, unde, la un moment dat, toti cei aflati la masa am cerut doar lipie si ulei de masline, de asemenea de un verde intens, foarte aromat si cu acel retrogust usor amarui si lejer piperat.
Imi permit sa prezint si o reteta a casei Antinori (o salata care se serveste in timpul degustarilor):
Salata Antinori Panzanella
Cateva felii de paine pe vatra veche de o zi, taiate cubulete, se aseaza pe o tava, se stropesc cu vreo 2-3 linguri de extravergine si se pun la cuptor pana se rumenesc frumos (circa 8-10 minute). Scuturati tava din timp in timp, pentru ca painea sa se rumeneasca uniform.
Taiati intre timp 4 rosii coapte si carnoase in cubulete, o ceapa mica, un buchetel de busuioc proaspat (frunzele le rupeti cu mana) si 2 frunze de salata verde (taiate fasii).
Separat, amestecati bine 2 linguri de otet din vin cu 6 linguri de extravergine.
Amestecati totul, sarati, piperati si lasati sa stea circa 15 minute inainte de a servi.

_________________



Va multumesc pentru atentie, pentru apreciere. Atunci cand simti umarul cuiva, iti cresc aripi, iti este mult mai usor sa treci peste greutati si simti ca oamenii au nevoie de tine.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://mama4you.forumgratuit.ro
Ilona
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 9856
Varsta : 37
Localizare : Iasi
Joburi/Distractii : Acum copilul
Stare de spirit : bunicica
Data de inscriere : 10/03/2008

MesajSubiect: Re: Uleiul de masline!   Sam Mai 03, 2008 9:35 am

Multumim Simona! bravo kisses

_________________
Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
mama4you - Simona
Admin
Admin
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 11631
Varsta : 37
Localizare : Ploiesti
Joburi/Distractii : copiii
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 07/03/2008

MesajSubiect: Re: Uleiul de masline!   Sam Mai 03, 2008 5:09 pm

cu placere!

vin cu informatii noi!
Maslina



Originar din Asia, maslinul este cultivat īn prezent īn sudul Europei. In antichitatea greaca, dupa o baie rece, pielea se frictiona cu ulei de masline, pentru a se reīncalzi si a i se asigura supletea.
Indicatii


Maslina este bogata īn saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, sulf, fier, calciu, cupru si mangan), precum si īn vitaminele A si D (vitamina antirahitica).
īn tarile mediteraneene, unde se consuma mult ulei de masline, mortalitatea prin boli cardiovasculare este mai scazuta decāt īn alte zone. Uleiul de masline contine 80% acid gras mononesaturat. Este substanta grasa cel mai usor digerabila, mai digerabila decāt uleiul de floarea-soarelui si decāt untul (dupa studiul efectuat de prof. Jean Guerre, de la spitalul Cochin - Franta).
Din maslinele negre (fructele coapte) se extrage uleiul, iar cele verzi sunt destinate conservelor.
Singurul ulei de masline eficient este cel extras prin procedeul de presare la rece, fara a folosi solventi chimici.
Un ulei rafinat este un aliment fara viata, care a fost supus la 16 operatii, si caruia, īnainte de a ajunge la consumatori, i s-au adaugat substante chimice (soda caustica, hexan, dioxid de clor).
Un ulei de masline extras din prima presare la rece este obtinut prin doar 6 operatii, fara īncalzire si fara a folosi vreun produs industrial. Este un ulei suta la suta natural, care īsi pastreaza toate calitatile. Acesta este uleiul care trebuie consumat, chiar daca pretul sau este ceva mai ridicat.
Gospodinele care prefera uleiul de masline altor uleiuri sunt foarte inspirate, pentru ca acesta este, fara īndoiala, unul din cele
mai bune uleiuri de masa. El rāncezeste greu si, chiar īncalzit la 200°, exercita o actiune benefica asupra functiei biliare si o actiune echilibranta asupra cresterii osoase.
Uleiul de masline contribuie la dizolvarea calculilor biliari, la eliminarea materiilor fecale si la diminuarea hiperaciditatii gastrice. Totodata, este foarte indicat si celor cu insuficienta hepatica. Ca aliment complementar, el este recomandat diabeticilor.
De o jumatate de secol, alimentatia rafinata ne-a denaturat simtul gustativ. Ca multe alte alimente naturale, uleiurile obtinute prin presare la rece displac anumitor consumatori. Este necesar sa ne reobisnuim papilele gustative cu aceste uleiuri, printr-o „reeducare" progresiva a gustului.

_________________



Va multumesc pentru atentie, pentru apreciere. Atunci cand simti umarul cuiva, iti cresc aripi, iti este mult mai usor sa treci peste greutati si simti ca oamenii au nevoie de tine.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://mama4you.forumgratuit.ro
mama4you - Simona
Admin
Admin
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 11631
Varsta : 37
Localizare : Ploiesti
Joburi/Distractii : copiii
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 07/03/2008

MesajSubiect: Re: Uleiul de masline!   Sam Mai 03, 2008 5:09 pm

Pentru femeile la menopauza, aceasta substanta grasa este si cel mai bun mijloc de a preveni osteoporoza (dupa studiul efectuat de prof. A. M. si M. Lavaljeantet si J. L Lamarque asupra unui esantion de 135 de femei).
Prepararea salatelor constituie o buna ocazie de a folosi uleiul de masline (obtinut prin presare la rece), putāndu-se face o cura.
Eliminarea sedimentului si calculilor biliari: o lingura de ulei de masline la care s-a adaugat putin suc de lamāie luata dimineata, pe stomacul gol.
Colici nefritice: un pahar cu ulei de masline, luat cu lingurita īn momentul crizei, pāna la īncetarea durerilor.
Constipatie: una sau doua linguri, dimineata, pe stomacul gol, timp de mai multe zile.
Frunza de maslin, simbolul pacii si al longevitatii, este mult apreciata de provensali, care īsi trateaza tensiunea arteriala folosind-o sub forma de decoct. Cel dintāi care a observat proprietatile hipotensive ale frunzelor de maslin a fost doctorul Mazet. Dupa spusele lui, aceasta actiune se datoreaza oleuropeozidei, o substanta pe care o contin frunzele.

Frunzele de maslin contribuie la scaderea azotemiei si la cresterea diurezei. Ele se dovedesc deosebit de utile si īmpotriva palpitatiilor si aritmiei cardiace.
Pentru tratarea acestor boli cu frunze de maslin, iata doua retete foarte cunoscute:
1. Se lasa 25 g de frunze uscate īn 500 ml de apa, timp de o jumatate de zi. Lichidul obtinut se īncalzeste pāna la fierbere. Se lasa sa infuzeze 20 de minute si se bea īntre mese.
2. Se pun 35 g de frunze īn 750 ml de apa. Se īncalzeste pāna la fierbere. Se lasa sa infuzeze timp de zece minute. Se bea īntre mese.
Aceste doua preparate pot fi consumate saptamāni īntregi, fara ca eficienta lor sa scada. In afara scaunelor diareice la unele persoane, tratamentul nu are alte efecte secundare.
Datorita continutului sau de clorofila, frunza de maslin poate fi folosita preventiv īmpotriva aterosclerozei

_________________



Va multumesc pentru atentie, pentru apreciere. Atunci cand simti umarul cuiva, iti cresc aripi, iti este mult mai usor sa treci peste greutati si simti ca oamenii au nevoie de tine.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://mama4you.forumgratuit.ro
mama4you - Simona
Admin
Admin
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 11631
Varsta : 37
Localizare : Ploiesti
Joburi/Distractii : copiii
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 07/03/2008

MesajSubiect: Re: Uleiul de masline!   Sam Mai 03, 2008 5:10 pm

Uz extern


Dureri, reumatism, entorse, cazaturi: se pun 100 g de flori de musetel, īntr-un litru de ulei de masline (obtinut prin presare la rece). Se īncalzeste totul pe abur timp de doua ore. Se amesteca din cānd īn cānd. Se foloseste sub forma de frectie, masāndu-se locul dureros.
O alta reteta, cu usturoi: se pun 1-2 catei de usturoi rasi pe rāzatoare, īn 200 ml de ulei de masline. Se lasa la macerat o jumatate de zi. Se frictioneaza zona dureroasa.
Ten uscat: se toaca marunt pulpa unui avocado, se amesteca cu ulei de masline. Se aplica pe fata sub forma de masca. Se lasa zece minute dupa care se clateste cu apa minerala sau necalcaroasa.
Piele crapata: se face o pasta dintr-o lingura de ulei de masline si o rondela de banana (groasa de 1 cm.). Se amesteca cu grija, se tine pe abur pāna devine calduta, apoi se aplica.

_________________



Va multumesc pentru atentie, pentru apreciere. Atunci cand simti umarul cuiva, iti cresc aripi, iti este mult mai usor sa treci peste greutati si simti ca oamenii au nevoie de tine.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://mama4you.forumgratuit.ro
mama4you - Simona
Admin
Admin
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 11631
Varsta : 37
Localizare : Ploiesti
Joburi/Distractii : copiii
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 07/03/2008

MesajSubiect: Re: Uleiul de masline!   Sam Mai 03, 2008 5:11 pm

Pentru parul subtire si fara volum preparati o masca din 50 de grame de argila verde, 5 picaturi de ulei de cimbrisor si 5 picaturi de ulei de masline. Amestecul se aplica pe toata lungimea firului de par insintand la radacina. Se lasa 20 de minute dupa care se clateste bine. Masca se foloseste o singura data pe saptamana. Volumul parului se poate obtine si daca va clatiti cu apa fiarta in care ati pus frunze de tei, flori de musetel sau urzica.

_________________



Va multumesc pentru atentie, pentru apreciere. Atunci cand simti umarul cuiva, iti cresc aripi, iti este mult mai usor sa treci peste greutati si simti ca oamenii au nevoie de tine.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://mama4you.forumgratuit.ro
alina diana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 7935
Varsta : 38
Localizare : targoviste romania
Joburi/Distractii : de toate
Data de inscriere : 03/04/2008

MesajSubiect: Re: Uleiul de masline!   Dum Mai 18, 2008 3:45 pm

da stiam si eu ca este foarte bun uleiul de masline!!!!!!!!!!
si eu folosesc ulei de masline la mancare!!!!!!!

_________________
Lilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
mama4you - Simona
Admin
Admin
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 11631
Varsta : 37
Localizare : Ploiesti
Joburi/Distractii : copiii
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 07/03/2008

MesajSubiect: Re: Uleiul de masline!   Mar Mai 20, 2008 12:51 pm

bravo si eu il folosesc la salate!

_________________



Va multumesc pentru atentie, pentru apreciere. Atunci cand simti umarul cuiva, iti cresc aripi, iti este mult mai usor sa treci peste greutati si simti ca oamenii au nevoie de tine.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://mama4you.forumgratuit.ro
ely-lenuta
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 11505
Varsta : 35
Localizare : iasi
Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 18/03/2008

MesajSubiect: Re: Uleiul de masline!   Mier Aug 13, 2008 8:12 pm

si eu folosesc in special ulei de masline la salate

_________________
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
alina diana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 7935
Varsta : 38
Localizare : targoviste romania
Joburi/Distractii : de toate
Data de inscriere : 03/04/2008

MesajSubiect: Re: Uleiul de masline!   Sam Ian 03, 2009 5:12 pm

bravo bravo

_________________
Lilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Continut sponsorizat




MesajSubiect: Re: Uleiul de masline!   

Sus In jos
 
Uleiul de masline!
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
MAMA4YOU ALATURI DE TINE DIN PRIMA CLIPA :: Bucataria lui mami - retete, meniuri :: Papa bun... Yami... yami-
Mergi direct la: