Fructele, nucile și biscuiții din făină integrală sunt energizante și au puține calorii
Gustările dintre mese, formate mai ales din fructe și legume, ne îmbunătățesc starea de spirit și ne permit să ne ținem greutatea fizică sub control, ne explică nutriționiștii citați de CNN News. Gustările reprezintă, de cele mai multe ori, principala sursă de nutrienți a dietei noastre. Din acest motiv, trebuie să acordăm o atenție deosebită alegerii gustărilor potrivite care să ne completeze regimul alimentar zilnic.
Cercetătorii au descoperit că, în urma împărțirii alimentelor în porții mici și dese, de-a lungul întregii zile, necesarul de insulină al organismului este scăzut și implicit și riscul de apariție a diabetului.
"Gustările dintre mese ne ajută să evităm consumul cantităților mari de calorii care însoțesc o masă copioasă", a explicat dr. David Katz, directorul Centrului de Prevenție și Cercetare Yale, din Connecticut. Însă reputația gustărilor care însoțesc mesele principale ale zilei nu a fost dintotdeauna bună, deoarece majoritatea alimentelor care poartă numele de "snack foods" au multe calorii și un slab aport nutritiv.
500 de calorii la fiecare masă a zilei
În momentul în care necesarul caloric al organismului este depășit cu 100 de calorii pe zi, acest lucru ne face să "câștigăm" patru-cinci kilograme într-un an. Din acest motiv este important să alegem cu grijă gustările adecvate dietei noastre, astfel încât să evităm surplusul de calorii.
Nutriționiștii ne sugerează ca, în condițiile în care consumăm 1.800 de calorii pe zi, să împărțim acest număr în câte 500 de calorii pentru mic-dejun, prânz și cină, pentru ca restul de 150 de calorii să fie destinat gustărilor dintre mese. Potrivit specialiștilor în nutriție, controlul caloriilor este cheia către o dietă echilibrată, deoarece oamenii tind să estimeze greșit numărul de calorii din alimentele consumate.
Puțini dintre noi realizează că o friptură are același conținut caloric cu cel al unui baton de ciocolată sau al unei sticle de cola – 400 de calorii.
Dacă vă simțiți lipsit de energie, nutriționiștii recomandă să se consume cofeină, sub formă de cafea sau ceai, pentru înlăturarea stării de oboseală.
Puteți să adăugați și un pic de zahăr sau lapte degresat. Sunt indicate alimentele bogate în carbohidrați și proteine, precum fructele uscate, nucile sau biscuiții din făină integrală, cu cașcaval sau cu un ou fiert tare. Atunci când vi se face foame, însă mai sunt câteva ore până la următoarea masă, puteți apela la alimentele bogate în proteine și fibre precum cerealele cu lapte, o felie de pâine din făină integrală cu unt de arahide slab în grăsimi, sau morcovi.
Iaurt și cereale după un antrenament fizic
Înainte de a începe un program de exerciții fizice este indicat să se consume carbohidrați precum fructele sau cerealele din făină integrală.
După terminarea exercițiilor trebuie să se consume iaurt degresat sau cereale, în special dacă s-a urmat un program fizic de întărire a rezistenței organismului.
În cazul în care treceți printr-o situație stresantă și simțiți nevoia de a mânca ceva cât mai urgent, nutriționiștii vă sfătuiesc să amânați momentul mesei cu 15 minute.
În acest timp, trebuie să vă distrageți atenția de la mâncare vorbind la telefon sau consumând un ceai cald.
Dacă dorința de a mânca persistă, puteți să vă delectați cu o bucățică mică de ciocolată și un pahar cu lapte degresat.
Cele mai indicate gustări
Dacă aveți poftă de ceva dulce, sunt indicate: stafidele, fructele uscate, feliile de măr.
Gustările sărate pot fi: alunele, biscuiții din făină integrală sau o cană de suc de legume.
Atunci când doriți ceva crocant, puteți mânca: cereale bogate în fibre, murături, popcorn.
Cei care preferă gustările cremoase, pot opta între budinca sau iaurtul degresat