MAMA4YOU ALATURI DE TINE DIN PRIMA CLIPA

Tara, tara vrem ostasi! Mamici in postnatal... Uniti-va!
 
ForumAcasaPortalGalerieCautareInregistrareConectare

Distribuiți | 
 

 Retete traditionale pe masa de Craciun

In jos 
AutorMesaj
ely-lenuta
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 11505
Varsta : 36
Localizare : iasi
Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 18/03/2008

MesajSubiect: Retete traditionale pe masa de Craciun   Mar Dec 02, 2008 11:47 am

In general, asociem Craciunul cu o atmosfera de veselie, cu sarbatorile de iarna, cu colindatul, dar si cu taierea porcului. De aceea, retetele traditionale de Craciun sunt pe baza de carne de porc. Va oferim aici cateva retete de Craciun, de la aperitivele cu preparate din carne, la fripturi si la desert, toate testate in bucataria casei.
Craciun Fericit!
Preparate de Craciun: Reteta de Leber este traditionala de Craciun si se serveste ca aperitiv, cu mustar si paine, alaturi de alte preparate din porc.
Retete Traditionale de Craciun - Toba se prepara din organele porcului si partile gelatinoase, tocate si fierte in stomacul porcului taiat de Craciun.
Aperitive de Craciun:
Muschiul umplut reprezinta un aperitiv gustos pe masa de Craciun sau in meniul de Revelion
Reteta Traditionala de Piftie este o veche reteta romaneasca ce se prepara dupa taierea porcului, in preajma Sarbatorilor de Iarna.
Reteta de Bors din Oase de Porc merge perfect cu un ardei iute,
stins cu un paharel de Tuica Fiarta traditionala, care ne incalzeste pe loc
Carnatii de Craciun facuti in casa sunt deliciosi, fie ca ii pregatim la gratar sau la cuptor, alaturi de friptura de porc.
De pe o masa copioasa de Craciun sau Revelion nu poate lipsi Reteta de Sarmale cu Varza
In noaptea de Craciun incingem un gratar si ne ospatam cu Friptura si Carnati la Gratar , alaturi de un pahar de vin rosu.
Asortam meniul de Craciun cu o Salata de Muraturi preparata din timp de asta toamna.
Reteta de Cozonac preparat cu Mixer de Bucatarie reprezinta desertul traditional de Sarbatori, iar mirosul raspandit in toata casa atunci cand preparam cozonacul de Craciun este atat de imbietor.

_________________
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
ely-lenuta
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 11505
Varsta : 36
Localizare : iasi
Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 18/03/2008

MesajSubiect: Re: Retete traditionale pe masa de Craciun   Mar Dec 02, 2008 11:47 am

Poale-n BRAU
Ingrediente:


500 g faina
100 g untura
4 galbenusuri
100 g smantana
60 g drojdie
1/2 lingurita sare
300 ml lapte
100 g zahar
1 lingurita coaja de lamaie,
2-3 pachetele zahar vailat

Umplutura
250 g branza de vaci
2 galbenusuri
60 g smantana
50 g zahar
30 g gris fiert

Mod de preparare:

Se dizolva drojdia in laptele usor incalzit.

Se aduga cateva linguri de faina, se amesteca si se lasa sa creasca la loc cald. Se freaca spuma doua galbenusuri cu zaharul si sarea.

Se adauga maiaua, coaja de lamaie, vanilia si faina si se amesteca.

Se framanta aluatul timp de douazeci de minute, apoi se adauga, putin cate putin, untura calduta.

Se lasa sa creasca o ora, dupa care se intinde o foaie cam de 5 mm grosime.

Se taie patratele de 8 x 8 cm pe care se pune umplutura si se aduna colturile opuse unul peste altul.

Placintele se ung cu un galbenus batut si se asaza in tava unsa presarate cu zahar.

Se coc la foc slab primele zece minute, dupa care se continua coptul la foc potrivit.

Cand sunt gata, se presara cu zahar vanilat.

Branza de vaci pentru umplutura se trece prin sita si se amesteca apoi cu galbenusurile, grisul, smantana si zaharul.

_________________
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
ely-lenuta
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 11505
Varsta : 36
Localizare : iasi
Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 18/03/2008

MesajSubiect: Re: Retete traditionale pe masa de Craciun   Mar Dec 02, 2008 11:48 am

Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, cadouri, veselie, mancaruri traditionale si retete culinare diferite de la o regiune la alta a tarii. Pentru toate gospodinele, masa de Craciun inseamna traditie si bun gust, atat in ceea ce priveste decoratiunile, cat si mancarurile specifice acestei sarbatori. Adunate de-a lungul anilor, retetele de Craciun reprezinta atuul atmosferei de sarbatoare si de voie buna. Mancarurile traditionale: bucataria romaneasca in preajma sarbatorilor!
Potrivit traditiilor romanesti, Craciun este numele pastorului in staulul caruia s-a nascut Iisus Hristos. Aceasta poveste si cea a Maicii Domnului au fost spuse sub diferite versiuni, de-a lungul timpului. Fiind o sarbatoare magica, romanii si nu numai, o sarbatoresc cu mare fast, cu speranta, veselie, mancaruri traditionale si retete culinare delicioase.

Mancarurile traditionale sunt cele mai importante in preajma sarbatorilor de iarna. Astfel ca, de pe o masa de Craciun nu ar trebui sa lipseasca colacii, piftia din curcan sau din porc, sarmalele (in foi de varza sau de vita) cu mamaliguta si smantana, carnatii din porc, cozonacul sau ciorba de burta. La aceste mancaruri traditionale, marea majoritate a gospodinelor au adaugat si salata boeuf, devenita, astfel o reteta culinara traditionala. Nelipsite de pe masa de Craciun ar trebui sa fie nucile si ouale, cu o simbolistica complexa (rezistenta in timp, eternitatea), prea putin cunoscuta de multi dintre noi.

Retetele culinare de Craciun: savoarea gustului de sarbatoare!
Daca mancarurile traditionale de Craciun nu va ofera senzatia unei mese imbelsugate, optati pentru varianta retetelor culinare exotice sau a retetelor de dulciuri propuse de revistele dedicate bucatariei sau de site-urile gastronomice online. Pentru a oferi diversitate mesei dumneavoastra de Craciun si pentru a va „indulci” invitatii, alegeti un desert racoros, usor de preparat, ideal pentru a incheia asa cum se cuvine o masa de Craciun. Daca v-ati plictisit sa preparati aceleasi retete culinare in fiecare an, incercati savoarea mancarurilor exotice, ideale mai ales pentru persoanele care tin o cura de slabire sau al caror organism nu permite consumul de grasimi. Salata de fructe de mare, pestele, retele cu spanac sau pepene galben sunt unele dintre mancarurile exotice recomandate pentru a fi in forma in preajma sarbatorilor sau pentru a da jos kilogramele in plus acumulate in urma consumului mare de grasimi. Cu astfel de retete, veti diversifica si personaliza masa de Craciun, iar invitatii dumneavoastra vor fi, cu siguranta, mai mult decat multumiti. Desi recomandate, in special, in timpul sezonului cald, retele culinare din fructe si mancarurile exotice va vor aduce in casa caldura zilelor de vara, atat de dorite in zilele friguroase de iarna.

Sfaturi Info-ghid :
Daca bucataria romaneasca traditionala ve aminteste de Craciunul copilariei, retele culinare exotice vor da personalitate si autenticitate mesei dumneavoastra de Craciun.

_________________
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
ely-lenuta
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 11505
Varsta : 36
Localizare : iasi
Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 18/03/2008

MesajSubiect: Re: Retete traditionale pe masa de Craciun   Mar Dec 02, 2008 11:49 am

Reteta traditionala pentru masa de Craciun: sarmale cu carne de porc
Incercati pentru masa de Craciun reteta traditionala de sarmale oferita de bucataria romaneasca. Ingredientele necesare pentru reteta traditionala de sarmale sunt urmatoarele: 800 de grame de carne de porc fara os, 4-5 kg de varza acra, 4 cepe, 100 de grame de pasta de rosii, 1,5 litri de apa, 2 grame de boia ardei dulce sau iute, 250 de grame untura de porc sau ulei, 100 de grame de orez, 5 grame de piper negru boabe, 20 de grame de sare iodata, 20 de grame de zahar, 2-3 frunze foi de dafin si 2-3 felii de paine cu coaja inmuiata in apa si stoarsa bine. Carnea de porc se trece prin masina de tocat impreuna cu ceapa taiata marunt si cu painea. Se amesteca cu orez, boia de ardei, jumatate din cantitatea de piper pisat, cimbru si sare. Separat, se aleg foile care sunt cele mai mari si fara rupturi si se taie in bucati potrivite. Din compozitia de carne de porc se fac sarmalele. Se ia foaia de varza, se pune in mijloc putina compozitie si se impacheteaza sub forma unui rulou. Pe fundul unei cratite se pune varza care a ramas taiata fin iar de jur imprejur, pe margine, se aseaza sarmalele. In mijloc se pune costita afumata taiata in bucati potrivite si restul de varza tocata. Peste sarmale se pune pasta de rosii, restul de piper, zaharul, frunzele de dafin si se toarna apa. Se lasa sa fiarba la foc mic cca. 3 ore, se amesteca din cand in cand si se mai adauga apa cand scade. Se introduce cratita in cuptor pana se rumenesc sarmalele.

Reteta de sarmale din bucataria romaneasca pentru masa de Craciun
Ce poate fi mai placut si mai savuros decat o portie de sarmale aburinde la masa de Craciun? Reteta traditionala din bucataria romaneasca va ajuta sa aveti o masa bogata de sarbatori pe care prietenii, cu siguranta, o vor aprecia. Atmosfera de sarbatori din sanul familiei inseamna, pe langa impodobirea bradului si colinde, o masa festiva care se ridica la masura asteptarilor prin decoratiunile alese, modul cum aranjati platourile dar, cel mai important, ceea ce puneti pe masa! Bucataria romaneasca va ofera pe langa delicioasele sarmale si alte preparate pe baza de carne de porc: leber, toba, carnati, caltabos si drob.

Sfaturi Info-ghid:
Masa de Craciun implica pregatirea multor preparate din bucataria romaneasca. Te ajutam noi cu reteta traditionala de sarmale din carne de porc. Incearcati-o si dumneavoastra !

_________________
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
ely-lenuta
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 11505
Varsta : 36
Localizare : iasi
Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 18/03/2008

MesajSubiect: Re: Retete traditionale pe masa de Craciun   Mar Dec 02, 2008 11:51 am

Toba de casa
Timp de preparare: 3 ore
Ingrediente: organele de la porc (rinichi, plamani, splina, inima, ficat), falcile, fruntea,urechile si limba, muschiuleti, condimente dupa gust (sare, piper, usturoi, foi de dafin), 1 pahar de vin, stomacul porcului curatat si albit cu otet.
Ustensile de Bucatarie: spumiera, ata si ac
Electrocasnice: aragaz
Preparare:
Se fierb organele si carnea si se lasa sa se raceasca pana cand pot fi apucate cu mana. Sfatul bucatarului: nu aruncam zeama in care au fiert, pentru ca vom avea nevoie de aceasta mai tarziu.


Taiem carnea si organele pentru toba cubulete potrivite cu un cutit bun.


Falcile, fruntea, limba si urechile sunt cartilginoase si vor ajuta toba sa se lege.

_________________
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Continut sponsorizat




MesajSubiect: Re: Retete traditionale pe masa de Craciun   

Sus In jos
 
Retete traditionale pe masa de Craciun
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Cerere Cod Mos Craciun

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
MAMA4YOU ALATURI DE TINE DIN PRIMA CLIPA :: Bucataria lui mami - retete, meniuri :: Papa bun... Yami... yami-
Mergi direct la: