MAMA4YOU ALATURI DE TINE DIN PRIMA CLIPA
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.
MAMA4YOU ALATURI DE TINE DIN PRIMA CLIPA

Tara, tara vrem ostasi! Mamici in postnatal... Uniti-va!
 
ForumAcasaPortalGalerieUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Celulele Stem

In jos 
3 participan?i
AutorMesaj
mari_25ro - mariana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator



feminin
Numarul mesajelor : 4961
Varsta : 44
Localizare : Buzau
Joburi/Distractii : Mihai....si calculatorul
Stare de spirit : buna
Data de inscriere : 26/03/2008

Celulele Stem Empty
MesajSubiect: Celulele Stem   Celulele Stem Icon_minitime1Lun Mai 05, 2008 12:42 am

In timpul in care cititi aceata fraza, de la formarea unui embrion se dezvolta mii de celule stem. Initian aceste celule sunt nespecializate, ceea ce inseamna ca soarta lor este nedecisa, dar ele au un mare potential . Celulele stem sunt pluripotente, ceea ce inseamna ca pot devenii orice celula, tesut sau organ din viitorul organism.


Singurile limitari in domeniul celulelor stem sunt date de cercetarile aflate la inceput. Sa ne imaginam ca am putea reda memoria celor suferinzi de Alzheimer's , ca am putea inlocui pielea clor care si-au lezat-o intr-un accident sau ca am putea reda mersul unei persoane dependente de carucior. Inainte ca oamenii de stiinta sa foloseasca celulele stem in scopuri terapeutice, trebuie ca mai intai sa le poata controla imensul potential. Nu se poate trata o boala pana nu se cunoste cum se pot manipula si controla celule stem astfel incat sa produca tesutul sau organul dorit.
In acest articol vom putea vedea celule stem , cum lucreaza, descoperii potentialul imens in tratarea bolilor si vom intra in controversata lume a dezbaterilor legate de utilizarea celulelor stem in tratamente.

Ce sunt celulele stem?
O celula stem este caramida de baza a organismului unam. Celule stem ale unui embrion vor da nastere oricerei celule, tesut, organ din corpul fatului. Spre deosebire de o cella obinuita care se poate diviza si sa dea nasterea la o noua celula , dar de acelasi tip , celule stem sunt pluripotente. Cand se divid pot da nastere oricarui tip de celule din cele 220 celule diferite existente in corpul uman. Celulele stem au capacitatea de a se reinnoi -- se pot auto-reproduce de mai multe ori.

Exista doua tipuri de celule stem:celulele stem embrionare si celulele stem adulte. Celulele stem cells embrionare provin din embrioni -- celule provenite din primul stadiu al dezvoltarii umane. Un embrion aflat intre trei si cinci zile, contine celule stem angajate in crearea de diferite tesuturi si organe pentru viitorul fat.
La adultii celule stem se mai gasesc in inima, creier, oase, plamani si alte organe. Sunt rezerva noastra ptr regenerarea celulelor distruse de boli din organism. Initial se credea ca celule stem adulte sunt cu mult mai limitate in posibilitati decat cele embrionare si ca ar da nastere dar la tesuturi de ntipul celor din care provin, dar noile cercetari ne indica faptul ca celulel stem adulte pot genera si alte tipuri de tesuturi . De exemplu, celulele hepatice pot fi folosite pentru producerea de insulina, care de obicei este creata de pancreas. Aceasta capacitate este cunoscuta ca plasticitate sau transdiferentiere.
De unde obtin cercetatorii celulele stem?

Obtinerea de celule stem ptr cercetare
La inceputul anilor 1980 cercetatorii reuseau sa extraga celule stem embrionare de la soareci, si sa-i dezvolte sub observatie in laborator. In 1998, au produs celule stem embrionare umane pentru prima data in laborator.

De unde obtin cercetatorii embrioni umani? Embrionii pot fi obtinuti prin reproductie -- prin fecundarea ovului de catre un spermatozoid -- sau prin clonare. Cercetatorii nu sunt nevoiti sa creeze embrioni din spermatozoizi si ovule, pentru ca ii pot obtine e la clinicile de fertilizare. Uneori cuplurile care incearca sa aiba un copil creaza mai multi embrioni (prin metoda in-vitro) dar nu sunt toti folositi. Ei ii pot dona pentru cercetare, alfel vor fi distrusi.
O alta metoda de creare a embrionilor este prin tehnica numita clonare terapeutica. Aceasta tehnica contopeste o celula (de la pacientul care era nevoie de terapia prin celule stem ) cu un ovul donat. Nucleul ovulului este inlocuit cu nucleul din celula pacientului. (vezi cum se face clonarea ptr detalii despre tehnica). Acest ovul este stimulat chimic sau electric sa se divida iar embrionul rezultat va purta materialul genetic al pacientului astfel scazand sansele ca organismul sa respinga celule stem implantate.

Ambele metode sunt controversate (folosirea de embrioni existenti, sau creare de embrioni in scopuri terapeutice ) . Dar mai intai sa aflam cum pot cercetatorii inmultii controlat celule stem in conditii de laborator pentru studiu.

Inmultirea celulelor stem in Lab
Un embrion dupa 3-5 zile este numit blastocist. Un blastocist este format din ~100 de celule.

Celule stem sunt celule din cercul din interiorul blastocistului. Ele urmeaza a se specializa in celule tesuturi, organe.

Cercetatorii extrag celule stem din blastocist si le cultiva (sunt depuse intr-o solutie bogata in nutrienti ) in eprubete in laborator. Dupa ce celule s-au divizat de cateva ori , si au devenit prea multe ptr o eprubeta sunt depozitate in mai multe eprubete. In numai cateva luni se pot obtine milioane de celule stem. Celulele stem embrionare aflate in cultura dupa cateva luni , fara a se specializa sunt asa numitele linii de celule stem. Liniile de celule pot fi inghetate si distribuite catre laboraloare.


Celule stem adulte sunt mai greu de extras si produs decat cele embrionare. Celule steam adulte, pe langa faptul ca sunt foate greu de gasit dar sunt si foarte dificil de manipulat.
Dar si celule stem embrionare sunt greu de manipulat si controlat in conditii de laborator. Cercetatorii inca mai au probleme in modul de obtinere a unui anumit tesut.

Stadiul cercetarilor
Cercatatorii ar dori sa poata dezvolta un anumit tip de celule , doar cele necesare unui transplant pentru a putea inlocui tesutul bolnav. Din pacate cercetatorii nu stiu inca sa poate face ca celule stem sa se diferentieze intr-un anumit tesut sau celula si sa controleze aceasta diferentiere din momentul transplanului.

Daca luam in considerare diabetul.... Pentru ai trata pe diabetici, cerceatorii trebuie nu numai sa obtina celule ce produc insulina, dar si sa determine cum aceste celule vor crea insulina necesara in organism.
In mod natural , celulele stem se diferentiazaq datorita unor cauze interne si externe. Cauzele interene sunt genetice, informatie aflata in fiecare celula, care sunt ca o serie de instructiuni despre functionare. Cauzele externe sunt de natura chimica elibarata ce alte celule , care pot modifica evolutia celulei stem.
Cercetatorii stiu ca transmiterea materialului genetic este esentiala in procesul de diferentiere . Sunt necesare identificare unor semnale ce duc la diferentierea celulelor. Cercetatorii inca studiaza aceste semnale.


Mai sunt si alte obstacole in utiliarea celuleor stem ca tratament. Exista problema respingerii, in cazul in care celule sunt provenite de la un embrion donat, sistemul imunitar al organismului primitor poate respinge transplantul. Folosirea celuleor stem adulte ar putea rezolva aceasta problema, numai ca celule stem adulte sunt mai putin 'flexibile' decat celule stem ebrionare si sunt mult mai greu de manipulat in laborator.


Utilizare celuleor stem in tratarea bolilor
Atunci cand cercetatorii vor putea controla modul de diferentiere al celulelor, le vor putea folosii in tratarea unor variate tipuri de boli.

In primul rand, celule stem pluripotente pot fi folosite petru testare medicamentelor pentru a le creste eficienta. Un medicament ar putesa astfel incercat pe un anumit tip de celula, asfet rezultatele ar fi mai rapide si mai evidente , decat prin metoda clinica actuala. Ca exemplu cercetatorii ar putea folosii o celula stem cancer daca este oprita de la dezvoltare, sau inmultire sub influenta unui medicament.
celule stem pot fi folosite pentru vindecarea unor celule sau tesuturi care au fost distruse de boli sau leziuni. Acest tip de tratament este cunoscut ca terapie bazata pe celule. Un potentiala aplicatie ar putea fi injectarea in inima a unor celule, pentru a le substituii pe cele moarte in urma unui atac de cord. In Clinica Mayo cercetatorii studiaza acest scenariu pe soareci. Li se induce un atac de cord dupa care li se injecteaza in inima celule stem embrionare. celule stem implantate, se transforma in celule musculare ptr a inlocui tesutul muscular afectat, imbunatatind astfel functionarea inimii.
Celule stem pot fi folosite si la tratarea maladiei Parkinson. La pacientii ce sufera de Parkinson celule ce pruc substana chimica numita dopamina sunt in deficienta. Fara dopamina, miscarile lor sunt bruste si necoordanate, si insotie de un tremur incontrolabil. In studii , cercetatorii au implantat in creierul unor soareci , celule embrionare. Celulele stem transpolantate, au inceput sa produca dopamina imbunatatind conditia soarecilor suferinzi
Bolile care ar putea tratate prin stem cell ar putea fi:
Parkinson's disease
Diabetes
Heart disease
Spinal cord injury
Burns
Alzheimer's
Vision loss


Famous Crusaders for Stem Cell Research
Din 1991, cand a fost diagnosticat cu maladia Parkinson actorul Michael J. Fox (o boala degenerativa a creierului care afecteaza miscarea) . Prin fundatia lui a alocat mai mult de 35 milioane $ ptr cercetare si spera ca cercetatorii sa poate obtine dopamina, o substanta chimica aflata in deficienta la pacientii sufererinzi de Parkinson
De asemeni, fosta prima doamna Nancy Reagan este un avocat al cercetari in domeniul celulelor stem dupa ce sotul ei, ex presedintele Ronald Reagan, a fost diagnosticat cu Alzheimer, alta boala degenerativa a creierului. a murit in vara anului 2004.

Controversata cercetare in domeniul
Studiul celulelor stem a devenit un subiect fierbinte atat in comunitatea stiintifice cat si in cea religioasa. La baza acestei distupe sta o singura intrebare:Cand embrionul are suflet?
Pentru a avea celule stem cercetatorii trebuie sa foloseasca un embrion. Pentru a obtine celule stem , embrionul va fi sacrificat. Cu toate ca acel embrion nu contine decat 4,5 celule, unii lideri religiosi spun ca distrugere embrionului este echivaleant cu o crima.
Adesea apare si idea de clonare. Teama de clonare, a aparut odata cu reusita cercetarilor Scotieni, care au creat oaia Dolly in 1997.

Pentru a evita disputa, cercetatorii folosesc celule stem adulte fortate sa se comporte ca celule stem embrionare. Cu toate acestea celule stem adulte nu sunt la fel de pluripotente ca cele embrionare.

Celulele Stem si Politica
Celulele stem au fost motiv de dezbatere in alegerile prezidentiale din 2004. in timpul campaniei prezidentiale candidatul John Kerry vroia sa ridice interdicatia de cercetare in domeniul celulelor stem, pentru ca ar fi o metoda de tratament suferinzi de diferite disabilitati. Presedintele George W. Bush a spus ca este de acord cu cercetarea pe actualele linii de celule, dar din motive etice nu este de acord cu producerea de noi. President Bush ca castigat al doilea madat la Casa Alba.

sursa http://www.whoustuffworks.com
Sus In jos
mama4you - Simona
Admin
Admin
mama4you - Simona


feminin
Numarul mesajelor : 11631
Varsta : 43
Localizare : Ploiesti
Joburi/Distractii : copiii
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 07/03/2008

Celulele Stem Empty
MesajSubiect: Re: Celulele Stem   Celulele Stem Icon_minitime1Lun Mai 05, 2008 11:43 pm

printre atatea cuvinte si definitii...articolul mi se pare super intresesant....

cu clonarea nu sunt de acord....daca Dumnezeu ne-a lasat atatia....inseamna ca deja suntem suficienti cat sa ne tina planeta...
Sus In jos
https://mama4you.forumgratuit.ro
mari_25ro - mariana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator



feminin
Numarul mesajelor : 4961
Varsta : 44
Localizare : Buzau
Joburi/Distractii : Mihai....si calculatorul
Stare de spirit : buna
Data de inscriere : 26/03/2008

Celulele Stem Empty
MesajSubiect: Re: Celulele Stem   Celulele Stem Icon_minitime1Mar Mai 13, 2008 5:11 pm

eu vreau daca mai fac bb2 sa recoltez celule Stem...am si vorbit cu doctorul
Sus In jos
ely-lenuta
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
ely-lenuta


feminin
Numarul mesajelor : 11505
Varsta : 42
Localizare : iasi
Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 18/03/2008

Celulele Stem Empty
MesajSubiect: Re: Celulele Stem   Celulele Stem Icon_minitime1Dum Mai 18, 2008 9:45 pm

bravo e ffff bine...........trebuie ceva bani?!
Sus In jos
mari_25ro - mariana
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator



feminin
Numarul mesajelor : 4961
Varsta : 44
Localizare : Buzau
Joburi/Distractii : Mihai....si calculatorul
Stare de spirit : buna
Data de inscriere : 26/03/2008

Celulele Stem Empty
MesajSubiect: Re: Celulele Stem   Celulele Stem Icon_minitime1Lun Mai 19, 2008 12:12 am

da da cam 1000 euro..dar eu cred ca merita
Sus In jos
ely-lenuta
mamic number one:moderator
mamic number one:moderator
ely-lenuta


feminin
Numarul mesajelor : 11505
Varsta : 42
Localizare : iasi
Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul
Stare de spirit : excelenta
Data de inscriere : 18/03/2008

Celulele Stem Empty
MesajSubiect: Re: Celulele Stem   Celulele Stem Icon_minitime1Lun Mai 19, 2008 10:50 am

bravo bravo bravo
Sus In jos
Continut sponsorizat





Celulele Stem Empty
MesajSubiect: Re: Celulele Stem   Celulele Stem Icon_minitime1

Sus In jos
 
Celulele Stem
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Ce parere aveti despe recoltarea de celule stem la nastere?

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
MAMA4YOU ALATURI DE TINE DIN PRIMA CLIPA :: Sarcina d'al capo al fine si nasterea :: Nasterea :: Nasterea normala; Nasterea prin cezariana-
Mergi direct la: