| bucataria chinezeasca | |
|
|
|
Autor | Mesaj |
---|
ely-lenuta mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 11505 Varsta : 42 Localizare : iasi Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 18/03/2008
| Subiect: bucataria chinezeasca Lun Mai 05, 2008 10:09 pm | |
| Bucataria chinezeasca Bucataria chinezeasca este recunoscuta pe intreg mapamondul ca fiind aparte, cu arome si esente puternice, care starnesc simturile. Respectul pe care chinezii il au pentru mancare este ilustrat extrem de bine de proverbul „Este mai bine ca un om sa astepte mancarea decat mancarea sa-l astepte pe el“. Bucataria chinezeasca se bazeaza pe armonia dintre diversele ingrediente, nici unul nebucurandu-se de suprematie fata de celelalte. Fiind o tara foarte populata, insa nu bogata, bucataria se bazeaza pe alimente precum orezul si verdeturile, care costa putin, sunt satioase si, mai ales, pot fi preparate in diverse modalitati. Carnea este putin folosita din cauza pretului mare, in schimb, produsele de origine marina reprezinta sursa principala de proteine si joaca un rol foarte important in meniurile chinezesti. Bucataria chinezeasca nu este, asa cum ar putea crede multi, sinonima cu una rapida, ieftina si de calitate inferioara.
Clasificarea modului de gatire chinez Tinand cont de suprafata mare a tarii si de diferentele de clima si conditiile ambientale, bucataria chinezeasca poate fi impartita in patru mari categorii: bucataria din nord, bogata in carne de capra si de oaie, condimentata cu mult otet, usturoi si praz pentru a neutraliza mirosul puternic al acestora; bucataria din sud, caracterizata printr-un gust mult mai dulce decat celelalte - foloseste din abundenta orez, vegetale, peste, carne de pui si de porc, preparate in baie de vapori sau in ulei incins pentru a le face cat mai crocante; bucataria din est este caracterizata prin modalitati de preparare mult mai lente si este bogata in mancaruri pe baza de peste, sosuri de soia si stufaturi; bucataria din vest este cea mai apropiata de cea a tarilor asiatice vecine, foarte picanta si condimentata.
Cum se taie alimentele in bucataria chineza In bucataria chinezeasca, modul in care se taie alimentele este foarte important si difera de la caz la caz, dupa specificul fiecarei retete. Exista trei metode de taiere: drept, oblic si prin crestare. Unul dintre secretele bucatariei chinezesti, pastrat din cele mai vechi timpuri, este tehnica de rasucire a tigaii (stir frying). Tigaia chinezeasca (wok) poate fi considerata un adevarat personaj, care este cu atat mai apreciat cu cat ofera o masa sanatoasa, lipsita de grasimi. Tehnica rasucirii mancarii presupune ca tigaia sa fie incinsa si miscata incontinuu in timpul gatirii.
Bucatarie chinezeasca: Igrediente specifice Rolul cel mai important in obtinerea unei mancari delicioase il au insa ingredientele. Unul dintre cele mai „magice“ ingrediente, strain de plaiurile noastre, este otetul de orez. In Europa, acest tip de otet este aproape necunoscut. In China insa, se folosesc nu unul, ci trei tipuri de otet de orez: negru, rosu si alb. Particularitatea otetului de orez provine din gust, el fiind mai putin acid si mai slab decat otetul folosit de europeni. Otetul negru de orez seamana la gust cu cel balsamic, iar otetul rosu de orez are un gust dulce, dar totodata picant. Otetul alb de orez este cel mai apropiat ca gust si aciditate cu cel obisnuit, pe care il folosim si noi.
Durata de preparare a mancarurilor chinezesti Mancarea necesita mult timp pentru preparare si putin timp pentru coacere. Ingredientele trebuie sa fie de buna calitate. Chinezii spun ca in orice casa care se respecta trebuie sa existe sapte lucruri: foc, ulei, sos de soia, otet, orez, sare si ceai. Unele dintre putinele alimente care nu se regasesc in bucataria chinezeasca sunt laptele si derivatii sai. Grasimile folosite de chinezi sunt derivate din porc si din arahide, soia si rapita. Nu se foloseste uleiul de masline. Dintre legume, cele mai folosite sunt usturoiul, ceapa, prazul si cele cu frunze verzi. Dovleceii, rosiile si morcovii se folosesc rar. Painea este utilizata in special in partea de nord, in timp ce in celelalte regiuni aceasta este inlocuita de orez. Rolul soiei si al derivatilor acesteia este foarte important. Produsele cele mai cunoscute sunt sosul de soia si tofu. | |
|
| |
ely-lenuta mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 11505 Varsta : 42 Localizare : iasi Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 18/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Lun Mai 05, 2008 10:11 pm | |
| Orez cu pui si creveti Ingrediente 1 cana de orez 3 linguri ulei de alune 1 catel de usturoi 5 fire de ceapa verde sau 1 ceapa mica 50 g mazare sau fasole verde- 50 g de salata- 200 g pui prajit 200 g creveti prajiti 1 ou 2 linguri de sos de soia (light soy sauce) 1 varf de cutit de zahar Mod de preparare 1Se fierbe orezul ca la orez cu ou si legume sau se poate fierbe intr-o cantitate mult mai mare de apa si cand este gata se scurge si se clateste cu apa rece. 2Se piseaza catelul de usturoi, se taie ceapa rondele, se taie salata fidea. 3In tigaia in care s-au prajit puiul si crevetii se incinge uleiul si se pune ceapa si usturoiul. Se amesteca 1 minut. 4Se adauga puiul si crevetii calzi, se amesteca 1 minut. Se adauga oul batut usor si se amesteca pana se face. 5Se pune salata, zaharul, sosul de soia si orezul fiert. Se mai amesteca 1 minut si se serveste imediat.
-------------------------------------------------------------------------------- | |
|
| |
ely-lenuta mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 11505 Varsta : 42 Localizare : iasi Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 18/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Lun Mai 05, 2008 10:15 pm | |
| Mincare picanta cu orez si carne
Ingrediente:
200 g orez, 400 g carne bucati, 2 linguri sos de soia, o lingura ceapa verde, o doza de 227 muguri de bambus, 15 rosii mici, 3 catei usturoi, 100 ml supa de legume, 4 linguri sos asiatic iute, o lingura curry pasta rosie
Mod de preparare:
Orezul se pune la fiert in apa sarata. Se taie carnea cuburi, ceapa se toaca si se pune la calit cu o lingura sos de soia si mugurii de bambus. Se spala rosiile si se taie cuburi. Se toaca marunt usturoiul. Se pun toate impreuna cu carnea la calit. Se adauga supa de legumesi sosul asiatic iute. Se lasa sa scada zeama. Se amesteca in compozitia de carne pasta de curry. Mod de servire Se serveste cu orezul
Mod de servire:
Aceasta reteta poate provoca obezitatea. | |
|
| |
mama4you - Simona Admin
Numarul mesajelor : 11631 Varsta : 43 Localizare : Ploiesti Joburi/Distractii : copiii Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 07/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Lun Mai 05, 2008 10:48 pm | |
| suna bine....nu poate sa ne ingrase decat atat cat vrem noi? felicitari ely...te mai asteptam si cu alte retete...ca eu una nu tin cura decat de ingrasare! | |
|
| |
ely-lenuta mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 11505 Varsta : 42 Localizare : iasi Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 18/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Lun Mai 05, 2008 10:50 pm | |
| simona.............cred ca ne potrivim......... ..........la silueta | |
|
| |
mama4you - Simona Admin
Numarul mesajelor : 11631 Varsta : 43 Localizare : Ploiesti Joburi/Distractii : copiii Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 07/03/2008
| |
| |
ely-lenuta mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 11505 Varsta : 42 Localizare : iasi Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 18/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Lun Mai 05, 2008 10:57 pm | |
| | |
|
| |
mama4you - Simona Admin
Numarul mesajelor : 11631 Varsta : 43 Localizare : Ploiesti Joburi/Distractii : copiii Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 07/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Vin Mai 09, 2008 1:16 am | |
| ce mancare mai au ei buna? | |
|
| |
Ilona mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 9856 Varsta : 43 Localizare : Iasi Joburi/Distractii : Acum copilul Stare de spirit : bunicica Data de inscriere : 10/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Vin Mai 09, 2008 9:37 am | |
| fidea de orez cu legume
Ingrediente 250 g fidea din orez, 250 g pui, 250 g legume congelate , 1 ceapă mică, 1 cățel usturoi, 1 linguriță de ghimbir pisat, 1 linguriță de sos de soia (light soy sauce), 2 linguri de sos de soia dulce, 1 lingură de amidon, 2 linguri de ulei Preparare Puiul se amestecă cu amidonul, soia și 1/2 din ghimbir și se lasă să se marineze. Se pune la fiert apa pentru fidea. Fideau se lasă câteva minute în apa clocotită, cu focul stins, până este gata. Se pune la scurs. Se taie ceapa fidea, usturoiul se piseaza sau se taie mărunt. Într-o tigaie se pun 2 linguri de ulei să se incinga, apoi se pune ceapa, usturoiul, și restul de ghimbir. Dupa 3 minute se pun legumele congelate și se mai amestecă înca 5 minute, eventual și cu o ligura de sos de soia dulce. Se pun intr-un vas și se tin calde. Se prăjește puiul. Cand este gata se aruncă uleiul rămas, se pune fideaua, legumele, sosul de soia dulce și se lasă până se încălzesc toate. | |
|
| |
Ilona mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 9856 Varsta : 43 Localizare : Iasi Joburi/Distractii : Acum copilul Stare de spirit : bunicica Data de inscriere : 10/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Vin Mai 09, 2008 9:45 am | |
| deliciul lui budha
Ingrediente 0,5 kg. ciuperci proaspete (sau 1 conserva), 2 teline potrivite, 3 morcovi mari, 1 cutie porumb (sau mazare), 2-3 ardei grasi, 4-5 cepe potrivite, alune decojite (nesarate), sos de soia, sos de peste, praf de curry, amidon alimentar, sare, piper alb, negru si verde - praf, boia de ardei, 2 linguri pasta de tomate (sau 1 pahar suc de rosii) Preparare Telina si morcovul se taie pai, ardeii - carouri mari, ciupercile, daca sunt mici, se lasa intregi; cele mari - se taie in jumatate. Ceapa se despica in patru (nicidecum mai marunt). Intr-o tigaie adanca (de preferinta, teflonata) se calesc in putin ulei morcovul cu telina, atat cat sa se inmoaie. Se adauga ciupercile (fierte sau scurse in prealabil), alunele si porumbul. Se stinge cu 1/2 ceasca de apa si se inabusa in continuare, 10-12 min. Apoi se pun ardeii grasi, sarea, piperul si ceapa, avand grija ca aceasta sa nu se sfarame prea tare in timp ce amestecam legumele. Tot atunci adaugam 2-3 lingurite de amidon, dizolvat in putina apa rece si amestecam bine totul, pana cand in cratita se formeaza un sos vascos. (Atentie: ceapa trebuie sa se inabuse nu mai mult de 4-5 minute, atat cat sa se ramana semicruda. Lasata pe foc mai mult timp, devine fiarta, oferind un gust fad mancarii.) Spre sfarsit, se adauga sosul de soia si cel de peste si praful de curry, se lasa sa dea in clocot si se ia de pe foc.
Mentiuni Fiind o mancare chinezeasca, se serveste cu orez simplu (picant, cu ou, cu mazare - vezi retetele pentru prepararea orezului), sos de soia si sos picant. Sugestie: acest fel se poate prepara si cu orice fel de carne, taiata felii subtiri si inabusita, peste care se vor adauga restul legumelor. Timp preparare : 60 minute Complexitate : medie | |
|
| |
ely-lenuta mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 11505 Varsta : 42 Localizare : iasi Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 18/03/2008
| |
| |
alina diana mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 7935 Varsta : 45 Localizare : targoviste romania Joburi/Distractii : de toate Data de inscriere : 03/04/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Dum Mai 18, 2008 3:23 pm | |
| eu nu am mancat niciodata!!!! | |
|
| |
ely-lenuta mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 11505 Varsta : 42 Localizare : iasi Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 18/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Dum Mai 18, 2008 9:29 pm | |
| | |
|
| |
alina diana mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 7935 Varsta : 45 Localizare : targoviste romania Joburi/Distractii : de toate Data de inscriere : 03/04/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Dum Mai 18, 2008 11:03 pm | |
| | |
|
| |
ely-lenuta mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 11505 Varsta : 42 Localizare : iasi Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 18/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Dum Mai 18, 2008 11:57 pm | |
| | |
|
| |
alina diana mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 7935 Varsta : 45 Localizare : targoviste romania Joburi/Distractii : de toate Data de inscriere : 03/04/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Lun Mai 19, 2008 2:20 am | |
| | |
|
| |
ely-lenuta mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 11505 Varsta : 42 Localizare : iasi Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 18/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Lun Mai 19, 2008 10:07 am | |
| e foarte consistenta.........si fara prajeli... | |
|
| |
alina diana mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 7935 Varsta : 45 Localizare : targoviste romania Joburi/Distractii : de toate Data de inscriere : 03/04/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Lun Mai 19, 2008 5:23 pm | |
| | |
|
| |
ely-lenuta mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 11505 Varsta : 42 Localizare : iasi Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 18/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Lun Mai 19, 2008 9:57 pm | |
| parerea mea..........imi place! | |
|
| |
mama4you - Simona Admin
Numarul mesajelor : 11631 Varsta : 43 Localizare : Ploiesti Joburi/Distractii : copiii Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 07/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Mar Mai 20, 2008 12:44 pm | |
| | |
|
| |
alina diana mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 7935 Varsta : 45 Localizare : targoviste romania Joburi/Distractii : de toate Data de inscriere : 03/04/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Mar Mai 20, 2008 2:50 pm | |
| cred ca o sa incerc si eu!!!!!!!!!! | |
|
| |
mama4you - Simona Admin
Numarul mesajelor : 11631 Varsta : 43 Localizare : Ploiesti Joburi/Distractii : copiii Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 07/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Joi Mai 22, 2008 12:22 am | |
| asa sa faci..n-ai sa regreti! | |
|
| |
alina diana mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 7935 Varsta : 45 Localizare : targoviste romania Joburi/Distractii : de toate Data de inscriere : 03/04/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Joi Mai 22, 2008 2:58 am | |
| | |
|
| |
mama4you - Simona Admin
Numarul mesajelor : 11631 Varsta : 43 Localizare : Ploiesti Joburi/Distractii : copiii Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 07/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Lun Iun 09, 2008 12:06 pm | |
| da....am mancat! am mancat recent pilaf de la ei..mama ce bunatate! | |
|
| |
ely-lenuta mamic number one:moderator
Numarul mesajelor : 11505 Varsta : 42 Localizare : iasi Joburi/Distractii : plimbarea si shoppingul Stare de spirit : excelenta Data de inscriere : 18/03/2008
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca Lun Iun 09, 2008 12:44 pm | |
| cum ai mancat orezul ...simona?.....simplu sau cu legume . , . pui ...? sau cum iti place tie?????????? | |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: bucataria chinezeasca | |
| |
|
| |
| bucataria chinezeasca | |
|